20100828

2010 FIBA || A Grubu: Angola

A'lardan gitmeye devam edelim A Grubu'nda. Angola. Portekizli koç Luis Magalhaes yönetiminde 2009'da da 6 yıllık geleneği bozmadılar ve 7. kez üst üste Afrika Şampiyonu oldular. Zaten baktığınızda da Afrika'nın en başarılı takımıdır Avrupa. Türkiye'de yapacakları işlerde Magalhaes'in önemi çok büyük olacak.

Avrupa basketboluna çok yakın değilimdir, hakimiyetim milli takımlarla sınırlıdır bile diyebiliriz ama Magalhaes gibi Portekiz basketboluna damga vurmuş bir ismi de bilmemek olmaz. Üç farklı takımı Portekiz şampiyonluğuna taşımış, Angola'yı devraldığı sene Afrika Şampiyonluğuna ulaştırmış bir koç. Aynı zamanda Angola takımlarından birine de üç şampiyonluk kazandırdı ard arda, Agosto takımı.

Afrika basketbolunun lokomotifi olsalarda uluslararası arenada istedikleri yere bir türlü gelemediler ve belki de Angola Federasyonu bu iş için biçilmiş kaftan olarak gördüğü, üç senedir zaten Angola'da çalışan Portekizli'yi uygun gördüler. 2009'da istediklerini aldılar ama şimdi çok daha fazlası için Türkiye'deler.

Pek olacak gibi gözükmüyor. Bir defa takım içi istikrar yok Angola'da. Atletikler, çok enerjikler, savunma yapmaktan kaçınmıyorlar ve fast-break'leri öldürücü ama iş potaaltı sertlikten çıkıp ön çizgide de sertleşmeye, guard savunmaları da sıkılaşmaya başlayınca problem yaşıyorlar. Ayrıca hemen her Afrika sporundaki oyuncularda olduğu gibi çok ciddi şekilde oyundan kopma eğilimindeler.

Gerçi bunu Magalhaes'le biraz aşıyor gibiler ama yine de sete set hücumlarda doğru pası bulmakta sıkıntı yaşıyorlar, ekstra pasları atlayabiliyorlar.

Miguel Lutonda gibi oldukça tecrübeli isimlerin yanında Angola'nın yıldızları Carlos Morais ve Cipriano. Morais 2005'ten beri vazgeçilmezi kadronun. Özellikle 2008 Olimpiyatları'nda ve 2009 Afrika Şampiyonası'nda gösterdiği performanslarla bir kez daha kanıtladı bunu.

Ama tek başına yetmeyecek. Ürdün'den başka kimsenin karşısında fazla şansları olacağını sanmıyorum. Ama tempolu oynama istekleri, atletik özellikleriyle güzel maçlar izlettirebilirler oyundan düşmedikleri müddetçe. Magalheas de olsa başlarında, Angola'nın daha biraz daha fazla bekelemesi gerekecek Afrika dışında elle tutulur bir başarı sağlayabilmek için.

Kadroları şu şekilde;

Olimpio Cipriano, Joaquim Gomes, Miguel Lutonda, Eduardo Mingas, Filipe Abraao, Carlos Almeida, Felizardo Ambrosio, Domingos Bonifacio, Roberto, Fortes, Valdelico Joaquim, Miguel Kiala, Divaldo Mbunga, Carlos Morais, Yanick Moreira, Leonel Paulo, Vlademir Ricardino, Simao Santos.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails