20100625

2010 Güney Afrika || Grup Maçlarının Ardından


Öncelikle herkese merhaba :) Bendeniz blog'un yeni yazarı Giallo Rosso. Giallo Rosso kimdir ? Nedir? Ne yapar? Bunların hepsine kısa bir süre içerisinde açıklık getirecek bir post gireceğim. Hem benim hem de Vecchia Signora'nın geçirdiği yoğun dönemden dolayı bir süre blog'dan uzak kaldık. Ama en kısa sürede daha aktif bir şekilde ikimiz de blog'da yer alacağız. Her neyse bunlar işin muhabbet tarafı, gelelim asıl mevzumuza. Malumunuz 2010 Dünya Kupası başlayalı 15 gün oldu ve grup maçları bugün itibariyle bitti. Her maçtan ayrı ayrı bahsedemesem de sizlere grupları genel hatlarıyla değerlendireceğim.

A Grubu

Ev sahibi Güney Afrika, Meksika, Uruguay ve son dünya kupası finalisti Fransa'nın yer aldığı bu grup son derece enteresan sonuçlara sahne oldu. Aslına bakarsanız bu enteresan sonuçlar birçok futbolseverin yanı sıra özellikle İrlandalılar'ı pek memnun etti diyebiliriz :)

Öncelikle maç sonuçlarına göz atalım;

-1. Maçlar -
Güney Afrika - Meksika : 1-1
Uruguay - Fransa : 0-0


- 2. Maçlar -
Güney Afrika - Uruguay: 0-3
Meksika - Fransa : 2-0

-3.maçlar-
Uruguay - Meksika : 1-0
Güney Afrika - Fransa : 2-1


Fransa, bu grubun en büyük favorisi olarak maçlara çıktı fakat hepimiz gördük ki Fransa o eski Fransa değil.. Kaybedilen Meksika maçı sonrası takım iyiden iyiye karışmış hatta Nicolas Anelka teknik direktör Raymound Domenech'e küfür ettiği gerekçesiyle kadrodışı bırakılmıştı. Bunun üstüne oyuncuların bu kararı protesto etmek amacıyla antremana çıkmaması, Raymound Domenech'in bu davranışı ahmaklık olarak değerlendirmesi falan derken Fransa bu grubu son sırada tamamlayarak tam bir hayal kırıklığı yarattı. Fransa'nın durumunu ise en iyi Patrice Evra'nın şu sözleri gözler önüne seriyordu;

"Fransa artık küçük bir futbol ülkesi..."

Grubun Fransa'dan sonra en büyük sürprizi kesinlikle Uruguaydı. Çıkması beklenen 2. takımdı fakat oynadığı futbol tüm otorilerce ayakta alkışlandı. Uruguay'ın 7 puan toplayarak, artık bu kupada 1930'lardaki başarılardan sıyrılıp yenilerini kazanmak istediğini apaçık ortadaydı. Diego Forlan önderliğinde gerçekten çok iyi bir futbol sergileyerek grup lideri olupk 2.tura yükseldiler.

Ev sahibi Güney Afrika ise Dünya Kupaları tarihinde gruptan çıkamayan ilk ev sahibi olarak tarihe geçti. Aslına bakarsanız Güney Afrikanın elenme sebebi Uruguay'a 3-0 yenilmesiydi. Çünkü ikincilik için yarıştığı Meksika averaj farkıyla 2. tura yükselen takım oldu.

Gruptan çıkan ikinci takım olan Meksika ise çok ahım şahım bir futbol oynamamasına rağmen Fransa'nın rezalet bir turnuva geçirmesinin yardımıyla 2.tura çıktı. Biz Galatasaraylılar'ın Gio sebebiyle desteklediği bir takımdı aslına bakarsanız. Şahsen biz memnunuz :)


B Grubu

Vecchia Signora ve benim favorim olan Arjantin'in yer aldığı bu grupta bulunan diğer takımlar; Güney Kore, Yunanistan ve Nijeryaydı. Beklendiği gibi Arjantin'in grup lideri ve Güney Kore'nin ikinci olarak bitirdiği grupta herhangi bir sürpriz yaşanmadı.

- 1. Maçlar -
Güney Kore - Yunanistan : 2-0
Arjantin - Nijerya : 1-0


- 2. Maçlar -
Arjantin - Güney Kore : 4-1
Yunanistan - Nijerya : 2-1

- 3. Maçlar -
Arjantin - Yunanistan : 2-0
Güney Kore- Nijerya : 2-2

Arjantin ilk maçında oldukça tutuk bir oyun sergileyerek bizleri şaşırtsa da 2. ve 3. maçlarda gerçek performansını göstererek biz Arjantin severleri üzmedi :) . Herkesin merakla beklediği "Messi acaba n'apıcak ?"sorusunun cevabı ise henüz tam anlamıyla cevaplanamadı çünkü Messi henüz tam anlamıyla kendini gösteremedi. Her ne kadar takım kazansa da Messi o Barcelona'daki hallerinden uzak bir görüntü çizdi. Bunun da çeşitli sebepleri var aslında onları da özel olarak değerlendireceğiz elbet.

Güney Kore, Yunanistan ve Nijerya üçlemesinden de kimin galip çıkacağını az çok birçoğumuz tahmin ediyordu. Yunanistan her ne kadar çabalasa da Güney Kore son yıllardaki çıkışını devam ettirerek bu iki takımın arasında sıyrılıp 2. tura çıktı. Nijerya ise klasik turnuvalarından birini geçirerek gruptan çıkamadı.


C Grubu

İngiltere, ABD, Slovenya ve Cezayir'in bulunduğu C grubu aslına bakarsanız beklendiği gibi İngiltere'nin zor da olsa lider olarak bitirip ikincilik için ABD ve Slovenya'nın çekiştiği grup maçlarına sahne oldu. 2. olarak çıkacak takım ise dramatik bir şekilde ABD'nin son dakika golüyle belirlendi. Bunun yanı sıra maçlarda yaşanan bir diğer sürpriz ise Cezayir'in İngiltere karşısında aldığı beraberlikti.

- 1.Maçlar -
İngiltere - ABD : 1-1
Cezayir - Slovenya : 0-1

- 2.Maçlar -
Slovenya -ABD : 2-2
İngiltere - Cezayir: 1-1


- 3. Maçlar -
ABD - Cezayir : 1-0
İngiltere - Slovenya : 1-0


İngiltere'nin artık klasikleşmiş olan grup maçlarındaki iyi futboluna karşılık turnuvalardaki kötü oyununun tekrarlandığı grup maçlarına sahne oldu. Ciddi anlamda bazen anlam veremiyorum; koskoca İngiltere yıllardır nasıl böyle berbat oynayabiliyor? Onu da geçtim halen Emile Heskey'nin eline bakmaları da ayrı bir facia. Tüm bunları oyunculara yüklemek yerine biraz da Fabio Capello'ya yönelmek lazım.

Amerika Birleşik Devleti ise göze hoş gelen futboluyla gruptan çıkmayı sonuna kadar haketmişti fakat bunu son anda başarmaları işin renkli tarafıydı. Slovenya açısında bakıcak olursak biraz da dramatikti aslında. Malum Amerika son dakikada Cezayir'e o golü atmasaydı onlar çıkacaktı. Cezayir ise beklenen aksine grupta piyon olmamaya kararlıydı. İlk maçlarındaki o talihsiz Slovenya mağlubiyeti olmasa belki de gruptan çıkmak adına daha iddialı olabilirlerdi.


D Grubu

Almanya, Gana, Avustralya ve Sırbistan'ın bulunduğu bu gruptan çıkan iki takım ise Almanya ve Gana oldu. Gönül isterdi ki Avustralya da şu gruptan çıksın (malum Kewell ve Neill durumları :) ama maalesef kadroları buna el vermedi. Daha doğrusu Almanya karşılarında aldıkları 4-0'lık yenilgi onları averaj olarak bitirdi diyebiliriz. Bu grupta ise en büyük sürpriz Almanya'nın Sırbistan'a yenilmesiydi fakat Sırbistan'ın bu galibiyete rağmen gruptan çıkamaması ayrı bir olaydı.

- 1. Maçlar -
Almanya-Avustralya : 4-0
Gana - Sırbistan : 1-0


- 2. maçlar -
Almanya-Sırbistan : 0-1
Gana- Avustralya : 1-1


- 3. maçlar -
Almanya - Gana : 1-0
Avustralya - Sırbistan : 2-1

Almanya'nın fırtına gibi başlayıp herkesin dikkatini bir anda kendine çekmesi ve hemen akabinde Sırbistan mağlubiyeti hepimizin kafasını biraz karıştırdı desek yanlış olmaz. Ama klasik bir tabirle Almanya'nın turnuva takımı olması faktörü burda da ön plana çıktı ve beklendiği gibi Almanya lider olarak grubu tamamladı. ikincinin kim olacağı konusu ise biraz karışıktı bu grupta. Üç takım da birbirleriyle denk sayılabilirdi fakat işler biraz karışsa da Gana bu iki takım arasından sıyrılarak 2. tura çıktı. Eminim Avustralyalılar ilk maçta aldıkları 4-0'lık mağlubiyete yanıyorlardır.

Bu grubu değerlendirip de Mesut Özil'den bahsetmemek olmaz. Parlaması tabiki bekleniyordu fakat koskoca Almanya Milli Takımının en önemli parçası olması bir anda dikkatleri üzerine çekti. Avustralya maçında ortaya koyduğu futbol ayakta alkışlandı ve bu oyununu asistleriyle süsledi. Son maçta ise Gana'ya attığı muhteşem gol Avrupa'da birçok dev'in ağzını sulandırdı desek yanlış olmaz sanırım. Valla söylentilere göre Chelsea peşindeymiş haydi hayırlısı.

E Grubu

Hollanda, Japonya, Danimarka ve Kamerun'un bulunduğu D grubunda 2. tura çıkan takımlarHollanda ve Japonya oldu. Fakat bu grupta herkesin heyecanla beklediği Hollanda'da bir sorun vardı sanki. Katıldığı her turnuvada atak bir futbol ve güzel bir oyun sergileyen Hollanda, bunun aksine bu turnuvada oldukça tutuk bir görüntü çizdi. Belli mi olur belki de bu sefer gönüllerin şampiyonu değil de gerçek şampiyon olurlar :). Herhangi bir sürprize sahne olmayan bu gruptaki maç sonuçları ise şu şekildeydi;

- 1. Maçlar -
Hollanda - Danimarka : 2-0
Japonya - Kamerun : 1-0


- 2. Maçlar -
Hollanda-Japonya : 1-0
Danimarka - Kamerun : 2-1


- 3. Maçlar -
Hollanda - Kamerun : 2-1
Danimarka - Japonya : 3-1


Herkesin beklediği gibi fırtınalar estiren bir Hollanda olmasa da maçlarını kazanıp yoluna emin adımlarla devam eden bir Hollanda'yı izledik grup maçlarında. Hollanda'da en çok göze çarpan adam ise belki de çoğumuzun ismini bile daha önce duymadığımız Eljero Elia (Hamburg) oldu. Ayrıca turnuva öncesi hazırlık maçında sakatlanan Robben'in 3. maçta takıma dönmesiyle biraz daha etkili bir Hollanda izledik. Japonya ise bariz bir şekilde Danimarka ve Kamerundan daha iyi bir görüntü çizdi ve bu da futbolun nadiren gösterdiği adaletli yüzüyle beraber 2. turu getirdi Japonya'ya. Hem Japonya'ya 2. turu getiren adam hem de grubun yıldızı olan adam ise 2009-2010 sezonu başında adı Galatasaray'la sık sık anılan fakat CSKA Moskova'ya giden Keisuke Honda'dan başkası değildi. Bu adamı iyi takip etmek lazım inanılmaz frikikleri var ayrıca oldukça teknik.

F Grubu

Paraguay, Slovakya, Yeni Zelanda ve İtalya bu grupta yer alan takımlardı. Bu grupta bir dev'in yıkılışına şahit olduk. "Vay arkadaş koskoca İtalya ne hallere düştü... " dedirtti izleyenlere. Bunun yanı sıra Paraguay'ın çıkışı ve Yeni Zelanda'nın yenilmeden turnuvaya veda etmesi de grupta dikkat çeken hadiselerdi. Slovakya ise son maçta aldığı İtalya galibiyetiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Nihayetinde Paraguay'la birlikte gruptan ikinci olarak çıkmaya hak kazandı.

- 1. Maçlar -
İtalya - Paraguay : 1-1
Slovakya - Yeni Zelanda : 1-1


- 2. Maçlar -
Slovakya - Paraguay : 0-2
İtalya - Yeni Zelanda : 1-1

- 3. Maçlar -
Paraguay - Yeni Zelanda : 0-0
Slovakya - İtalya : 3-2


İtalya... Ne söylenebilir ki koskoca İtalya. Ölüsü bile 2. tura çıkar dediğimiz italya büyük bir hüsran yaşayarak grubu sonuncu bitirdi. Evet, İtalya Yeni Zelanda'yı bile geçemedi. Umarım bu onlara bir ders olmuştur, umarım anlamışlardır ki eğer elinde Totti, Del Piero gibi yıldızlar varsa onların mutlaka kadroya alınmalısı gerektiğini. Hakkında yazılacak o kadar çok şey var ki ama bunların hepsini kupa sonrasına saklamakta fayda var.

Grupta en çok dikkat çeken takım ise Paraguay oldu. Bunun yanı sıra son maçta İtalya'yı devirmeyi başaran Slovaklar da başarılı sayılabilirdi. Aslına bakarsanız kötü bir İtalya'nın bulunduğu bu grupta çıkıcak iki takımı tahmin etmek pek de zor olmasa gerek. Yeni Zelanda ise grupta hiçbir maçta yenilmeyerek turnuva öncesi "averaj takımı" olur laflarını birilerine kaba tabirle " yedirmiş" oldu. Turnuvayı 3.sırada, İtalya'nın üstünde bitirmek de başarıdır en nihayetinde.

Bu grupta öne çıkan oyuncu kim derseniz, sanırım bu soruya Vittek demek en doğru cevap olur. Attığı 3 gol ile grupta fark yaratan oyuncu oldu ve bu oyuncunun Ankaragücü'nün forveti olması da işin garip yanıydı. Herkesin merakla beklediği Miroslav Stoch ise ilk 2 maçta son dakikalarda, 3. maçta ise ilk 11'de kendine yer buldu. Fakat beklentilerin aksine ön plana çıkamadı.


G Grubu

Klasik tabirle turnuvanın ölüm grubu G grubuydu. Fakat beklenin aksine futbol kalitesi olarak düşük maçlara sahne oldu ve beklendiği şekilde Brezilya lider, Portekiz de ikinci olarak 2. tura çıktı. Fildişi Sahili ise gene beklenen sürprizi yapamadı ve gruptan çıkamadı. Kuzey Kore ise ilk maçta Brezilya karşısında gösterdiği dirençle umut verse de Portekiz ve Fildişi maçlarındaki hezimetler bu umutları boşa çıkardı.

- 1. Maçlar -
Fildişi Sahilleri - Portekiz : 0-0
Brezilya- Kuzey Kore : 2-1


- 2. Maçlar -
Brezilya - Fildişi Sahilleri : 3-1
Portekiz - Kuzey Kore : 7-0

- 3. Maçlar -
Brezilya - Portekiz : 0-0
Fildişi Sahilleri - Kuzey Kore: 3-0


Alışılagelmiş Brezilya'nın aksine bu turnuvada "Dunga'nın Brezilyasını" izledik. Yani daha defansif oyuncularla kurulu bir brezilya vardı karşımızda. Kuzey Kore maçına bile 2 ön liberoyla çıkmaları oldukça şaşırtıcıydı. Ama gene de kazanmasını bilen bir Brezilya izledik. Portekiz ise Kuzey Kore maçı haricinde öteki maçlarda ciddi anlamda hayal kırıklığı yarattı fakat gene de gruptan çıkmayı başardılar. Fildişi Sahilleri'nin de son maçta alınan 3-0'lık Kuzey Kore maçı ise onlar için turnuvanın son maçı olmasından başka hiçbirşey ifade etmiyordu.

Bu grupta futboluyla öne çıkan isimlerden biri ise çok yakından tanıdığımız bir isimdi. Bu adam Elano Blumer'den başkası değildi. İlk 2 maçta attığı 2 golle tüm dikkatleri üstüne çeken Elano'yu takımda tutmak oldukça zor olucak gibi. Diğer ön plana çıkan oyuncu ise Sevilla'lı Luis Fabiano'ydu. Attığı 3 golün yanı sıra oynadığı futbolla da kendinden söz ettirmeyi başardı.


H Grubu

Ve geldik son gruba.. Son avrupa şampiyonu İspanya, Şili, İsviçre ve Honduras bu grupta yer alıyordu. İspanya turnuvaya şok İsviçre yenilgisiyle başladı fakat gene enteresan bir şekilde İspanya'yı yenen İsviçre, son maçta Honduras'la berabere kalarak gruptan çıkamadı. Gruptan çıkan iki takım ise İspanya ve ikinci olarak Şili'ydi.

- 1. Maçlar -
İspanya - İsviçre : 0-1
Şili - Honduras : 1-0

- 2. Maçlar -
Şili- Honduras : 1-0
İspanya - Honduras : 2-0

- 3. Maçlar -
İspanya - Şili : 2-1
İsviçre - Honduras : 0-0


Şok bir yenilgiyle turnuvaya başlayan İspanya, David Villa önderliğinde toparlanarak kalan iki maçını kazandı ve herhangi bir sürprize imkan vermeden grubu lider bitirdi. Fakat gene de oynanan futbol tatmin etmedi. Bu grupta belki de en büyük sürprizi Şili yaptı. Gruptan çıkmasının yanı sıra oynadığı futbol oldukça beğeni kazandı ve bunun karşılığını biraz da şans yardımıyla alarak 2. tura çıktılar. İsviçre ise son maçta ayağına gelen fırsatı teperek gruptan çıkamadı üstelik ispanya'yı yendiği bir turnuvada.

Bu grupta öne çıkan 2 futbolcu vardı. Bunlardan biri Şili'nin hücum oyuncusu Alexis Sanchez diğeri ise İspanya'nın forveti aynı zamanda Barcelona'nın yeni transferi David Villa Sanchez'di.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails