20110123

2011 Oz Open || Erkekler Altıncı Gün: Sürprizler Günü

Rafael Nadal v Bernard Tomic: 6-2 7-5 6-3
Bernard Tomic'in kumaşı, yetenekleri gün gibi ortada. Yapılan yorumlar bazı kesimlerce abartılı bulunuyor ve fakat bence yanılıyorlar. Sahip olduğu yetenekler çok da tartışılacak gibi değil. Ama komple bir tenis oyuncusu olarak çok büyük eksiklikleri var ki başında da IQ'su geliyor.

Karar/uygulama mekanizması çok ters çalışıyor. Zaten ne kadar burnu havada, şımarık bir karaktere sahip olduğu söyleniyor. Bu bilinen bir gerçek ama bu tavrı oyununa da yansımış durumda. Puanları çok çabuk bitirmeye çalıştıkça yanlış kararlar alıyor, doğru uygulamalar yapamıyor. Ve fakat bir o kadar çeşitlilik katmaya çalışıyor oyuna.

Nadal'ın üç sette maçı aldığına bakmayın, çok zorlandı. Hele ilk setin 6-2 gözüktüğüne hiç bakmayın. Nadal neredeyse hiçbir oyunu rahat kazanmadı. Maçın ritmine alışması epey vaktini aldı. Tomic o kadar çeşitli vuruşlar, stratejiler denedi ki Nadal Tomic'in oyununu çözmekte bir hayli zorlandı.

Bana açıkçası biraz da geçen sene sanırım Roland Garros ikinci turuydu, Federer Kolombiyalı Falla'yla maç yapmıştı ve ilk seti ya kaybetmişti yada güç bela kazanmıştı. Skor aklımda değil ama Falla'nın stratejisi dün gibi aklımda; sürekli tempoyu değiştirmek, statik bir anlayıştan ziyade dinamik, sürekli farklılaşan vuruşlardan küçük bir potbori hazırlamıştı.

Nadal da Falla'nın yetenek ve yeterlilik açısında epey birkaç gömlek üzerinde olan bir gence karşı benzer şeyleri yaşadı.

Tomic ziyadesiyle ilginç kılan özelliklerinin başında çift el backhand'ine rağmen müthiş backhand slice'lar çıkarması. Bu sayede de rally içerisinde tempoyu rahatlıkla değiştirebiliyor. Ayrıca doğru tercih yaptığı durumlarda drop shot'ları da çok başarılı. Servisleri çok güçlü ve gerçekten müthiş returnler çıkartabiliyor.

Zaten bu returnler'di Nadal'ın son birkaç senede inanılmaz geliştirdiği servislerini çalışmaz hale getiren. Harika açılar bulup müthiş winner'lar üretti.

İkinci sette o kadar iyi ritm tutturdu ki Tomic, bir ara 4-0'a getirdi farkı. Ve fakat orada da Nadal'ın dirayeti ve Tomic'in az önce bahsettiğim karar mekanizmasındaki uygulama hataları devreye girdi. Tomic, Nadal'dan daha çok zorladı kendisini ilk iki sette. Çok fazla basit hata yaptı, çok fazla yanlış tercihlerde bulundu.

Nadal 4-0'dan gelip kazandığı ikinci setten itibaren nihayet maçın içine girmeye, gerçek Nadal'ı göstermeye başladı. Adım adım oyununu yükseltti. Servis performansını yukarıya çekti. Son sette ise sazı iyiden iyiye eline almıştı.

Ama dedim ya, siz bakmayın üç sette aldığına. Son set de dahil olmaz üzere Bernard Tomic çok iyi bir tenis oynadı. Yanlış kararlarını ve kötü uygulamalarını bir kenara bırakmak lazım zira çok çok fazla basit hata yaptı ve tercihleri sıklıkla kötüydü. Henüz çok genç ve çok belli yetenekli olduğu.

Nadal ise adım adım finale doğru gidiyor. Turnuva başından bu yana performansının bu denli dalgalandığı ilk maçtı bu. Tomic'e ve tercihlerine alıştıktan sonra her zamanki Nadal korta dönse de bu "little, arrogant Aussie boy" takdiri fazlasıyla hak etti.

Neredeyse bir bu kadar yer isteyen Raonic, Cilic ve Tsonga maçları var ama iki gündür yorgunluktan geberdiğim için bu kadar yeter.

Toplu Sonuçlar:
[1] Rafael Nadal (ESP) def. [WC] Bernard Tomic (AUS) 6-2 7-5 6-3
[4] Robin Soderling (SWE) def. [Q] Jan Hernych (CZE) 6-3 6-1 6-4
[5] Andy Murray (GBR) def. [32] Guillermo Garcia-Lopez (ESP) 6-1 6-1 6-2
[7] David Ferrer (ESP) def. [Q] Richard Berankis (LTU) 6-2 6-2 6-1
[Q] Milos Raonic (CAN) def. [10] Mikhail Youzhny (RUS) 6-4 7-5 4-6 6-4
[11] Jurgen Melzer (AUT) def. [21] Marcos Baghdatis (CYP) 6-7(5) 6-2 6-1 4-3 Ret.
Alexandr Dolgopolov (UKR) def. [13] Jo-Wilfried Tsonga (FRA) 3-6 6-3 3-6 6-1 6-1
[15] Marin Cilic (CRO) def. [20] John Isner (USA) 4-6 6-2 6-7(5) 7-6(2) 9-7

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails