20100920

Norcic'le Türkiye'deki Kayakla Atlama Üzerine

Izmir’de düzenlenen 2005 Universiad Yaz Oyunları’nın ardından Üniversiteler arası kategoride ev sahipliği çalışmalarımız devam etti ve 2011’de yapılacak olan Universiad Kış Oyunları’nı almayı başardık. Tabii bunu Palandöken’le Kartalkaya’yla başarmadık. Erzurum’da oldukça büyük bir tesis kurulmaya başlandı. Kayakla atlama rampasından kayaklı koşu parkuruna kadar.

Tabii böyle bir tesise kavuşmaya başlayınca, Olimpiyatlar’ın junior kategorisi gibi olan Universiad’ın da kış oyunlarını alınca bizde de özellikle biatlon ve kayakla atlama konusunda takım çalışmaları hızlandırıldı.

Bu aslında çok mutluluk verici. Artık “çok geç” , “bir yerlere gelebilmek için en az 15-20 sene lazım” demek gereği dahî görmüyorum çünkü bundan dört beş sene önce kış sporlarında ciddi şekilde kendini veren insanlarla birşeylerin başlatılacağına ihtimal bile vermezdim.

Aslında bu bile ülke sporu olarak aslında ne kadar geride olduğumuzu gösteriyor. Almanya belki uç bir örnek olacak ama hadi “diğer sporu yerleştirmiş ülkeler” diyelim, turnuvaları alırken ellerinde var olanların sunumunu yaparak, biraz altyapıyı restore ederek turnuva evsahipliğine katılıyorlar.

Ama biz gelecek projelerin sunumuyla, devlet desteğinin bir anlamda teminatıyla (finansal anlamda) turnuvalar için ev sahipliği kovalıyoruz. Artık alışmak lazım ama, bu şekilde olacak gelişmeler. Umalım ki bu çabalar gereğini bulsun.

Bu kadar uzatmak yeter. Konumuz henüz çok genç olan Kayakla Atlama Milli Takımımız’la alakalı. Vasja Bajcfor, takımımızın koçu. Slovenyalı antrenörün yardımcısıyla Türkiye Kayak Federasyonu ve Türkiye’de Spor merkezli bir röportaj yapılmış; 28 yaşındaki Bine Norcic’le. Çok uzattık zaten, artık röportajı verelim.

Türkiye’de ne zaman çalışmaya başladın ve bu kararında ne etkili oldu?

Rok Benkovic’in eski antrenörü Ales Selak’la birlikte antrenörlüğünü yapıyoruz takımın. Buraya gelen yolumuz aslında üç sene önce Vesja Slovenya Milli Takımı’ndan ayrılınca başladı. Ben de o zamanlar Ari Nikkola ile birlikte B Milli Takımı çalıştırıyordum. Vasja da Slovenya’dan ayrıldıktan sonra Türkiye Kayak Federasyonu’ndan teklif almıştı. Ben de tıpkı Vasja gibi yenilikleri, farklı mücadeleleri seviyorum. Bu şekilde aldım kararı.

Başladığınız zaman Türkiye’de kayakla atlamanın durumu neydi?

Dürüst olmak gerekise kayakla atlamadan neredeyse haberleri bile yoktu. Evet, zaman zaman televizyonda izliyorlarmış ama sıfırdan başlamak gerekiyordu kayakla atlamaya; en başından. Oraya gittiğimizde önce detayları, kayakla atlamanın kilit noktalarını açıkladığımız bir sunum yaptık. Ardından bir seçime gttik, yaklaşık 100 kadar genç vardı. Ama aralarından sadece en iyi 15 kişiyi seçebildik çünkü antrenmanlar için Slovenya’ya gelmeleri gerekiyordu. Ve Slovenya sistemi de şansımıza genç atlayıcılarımızı kabul etti ve onları Slovenya’nın kupalarında yarıştırma fırsatımız oldu. Biraz daha yaşça büyük olanlar ise FIS Cup ve COC’ta da yarışma fırsatı buldu.

Devamı >>>

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails