20100829

2010 FIBA || C Grubu: Çin

Çin takımının en büyük problemi fiziksel mücadele konusundaki eksiklikleri. Ülke liginde oynayan pek çok oyuncuları var ve dolayısıyla Avrupa'nın sert savunmasına karşı dirençleri düşük. Süratliler, kafayı kullanarak oynuyorlar ama çok da tecrübesizler. Geçtiğimiz dönemde Asya basketboluna hükmetseler de son iki yılı Iran'in yükselen grafiğine teslim ettiler.

Çin'deki gelişimi göz ardı etmek ise çok ayıp olur. NBA'de oynayan ilk Çinli olan Zhizhi Wang'tan bu yana 10 sene geçti ve bu arada dört isim daha NBA'in yolunu tuttu; Jianlian neler yapabileceğini gösterdi. Ama dahası Çin bir NBA süperstarı yarattı; Yao Ming. Kişiliğiyle olsun o kocaman cüssesine rağmen sahip olduğu yumuşak bilekler ve ayak oyunları olsun ve dehşet ötesi mükemmel pas yeteneği olsun, muhteşem bir pivot.

Yao'nun yokluğu zaten çok kırılgan olan Çin takımının iyice agresiflikten düşmesine ve potaaltında Jianlian'ın işlerine kalması demek oluyor.

Bir diğer önemli isim Yue Sun. 25 yaşındaki guard uzun boyuyla pek çok pozisyonda oynama yeterliliğine sahip potansiyeliyle göze çarpıyor ancak sertlikten kaçınması, temasa girmemesi onu biraz yapabileceklerinin uzağında tutuyor. Ancak uzun boyuna ve becerilerine rağmen zerre bireysel olmayan bir isim. İçeriye penetre edip bitirmektense dışarıya boş adama dönmeyi, pick&roll'larla içeriye pas indirmeyi çok seviyor.

Fiziğini geliştirdiği takdirde NBA'de ciddi süreler almaması için sebep yok. Ancak Çin takımının bire bir savunma konusunda sertlik dezavantajı olduğundan çoğu zaman alan savunması deneyeceğini söyleyebiliriz ki bu da Avrupa ekiplerindeki dış şut tehditleri için bir ziyafet demek oluyor.

Düşebilecekleri belki de en sert gruplardan birine düştüler; Yunanistan, Türkiye ve Rusya. Bu üç takım da savunmada agresiflikten ödün vermeyen takımlar. Ve eğer Çin sürpriz yapmak istiyorsa bana dokunmayan yılan bin yaşasın'dan biraz daha farklı birşeyler denemeleri hatta başarmaları lazım.

Kadroları ise şu şekilde;

Ding Jinhui, Wei Liu, Shulong Yu, Shipeng Wang, Lipeng Jin, Yue Sun, Zhaoxu Zhang, Jianlian Yin, Ailun Guo, Wei Su, Zhizhi Wang ve Peng Zhou.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails