20100828

2010 FIBA || B Grubu: Amerika

Amerikalılar için asıl önemli olan şey Olimpiyatlar. Bunu zaten kendileri de söylüyorlar. Ne isimler gelicez diyip de gelmedi. Şimdi bunları buraya yazmaya kalksak sanırım alır başını gider ama Kobe, Amare ve Wade üçlüsünü söyleyelim geçelim.

Amerika tarihinin en genç ve de en kısa kadrosuyla Dünya Şmapiyonası'na katılıyor. Bakmayın Kobe Mobe gelmiyor falan ama beni elbette Kobe kadar olmasa da çok heyecanlandıran isimler var; Kevin Durant, Stephen Curry, Rudy Gay, Rose, Iguodala ve tabii ki Billups. Yeterlilik anlamında zaten hiçbir şekilde yadsıyamayız ama "isim" anlamında da hiç azımsanacak gibi değil.

Ayrıca Calderon ve Pau Gasol'dan yoksun bir İspanya'yı da düşünürsek neredeyse açık ara en kaliteli kadro Amerika'da. Birinci sınıf gibi oynamaya çalışan ikinci sınıf bir kadro muamelesi yapılsa da böyle olduğunu düşünmüyorum.

Kobe ve LeBron gibi überstar'ları bir arada oynatmak, bir arada takım oyunu oynatmak çok zor bir iş. Ancak egoları konusunda çok daha mütevazı ama yeterlilik konusunda FIBA standartlarının üzerinde yer alan isimlerin bütünlüğünü sağlamak çok daha kolay.

Bireylerden ziyade takıma bağlı bir Amerika izlemek, böylesi genç isimleri Chandler, Odom ve özellikle Billups gibi tecrübelerle harmanlanışını izlemek çok keyifli olacak. Amerika'nın en büyük rakibi kendisi olacak bu turnuvada. Herkes 2008'deki Olimpiyat Şampiyonu ekibin seviyesinde isteyecek, dahası o seviyede olamayacakları inancıyla takım üzerine ciddi baskı yükleyecek.


Özellikle kısa oluşları çok ciddi sorunlar yaratabilir. Dört numaraya ait olan Odom, Tyson Chandler gibi çok sık ve erken faul problemine giren bir pivotun yerine sık sık potaaltında yer alacaktır. Bu da boylarını bir hayli kısaltacak. Ama üçlük mesafeleri dolayısıyla Odom'dan üçlük performanslar görmek gibi bir şeye şahit olabiliriz zira Duncan hatırı sayılır derecede üçlük isabeti sağlıyordu. Ama tabii o mesafe Duncan'ın imzasıyla hemen hemen aynı uzaklıkta.

Billups'ın oyun kurucu ve doğal liderlik vasıfları, Kevin Durant gibi genç yaşında ligi kendisine hayran bırakan ve inanılmaz özel olan son NBA sayı kralına sahip olmak, Curry gibi bir dış şut uzmanına, Iguodala gibi bir "maymun"a sahip olmak.. Bunlar hiçbir şekilde azımsanamaz. Kaldı ki bu kadroda yer alan genç isimlerin bir çoğu da LeBron, Bosh, Wade, Dwight ve Kobe gibi isimlerden kalan yerleri dolduracaklar 2012'de.

Amerika için çok ciddi bir sınav olacak hiç kuşkusuz. Ama yine çok keyifli maçlar izlettireceklerine, yine madalyaya gideceklerine inanıyorum. Ve bana kalırsa takımdan ümidi olmayanlara fazlasıyla cevap vereceklerdir. Sadece periyotların 12'şer değil, 10'ar dakikadan olduğunu unutmayıp hücumların kıymetini bilmeleri lazım.

Ya arkadaş zaten baktığınızda tek eksiklik boy avantajı takımda. Onun dışında oyun kurucuysa oyun kurucu, atletik forvetler, dış şut tehdidi, sert ve istikrarlı savunma yapabilecek kapasite. Herşeye sahip bir kadro. Tek sıkıntıları genç ve tecrübesiz olmaları. Ancak Billups ve Odom'un buna çare olacağına inanıyorum. Durant'in olgun oyunu ve Rose'un da görece daha büyük olması bu yaş problemini de aza indirecektir.

Dream Team ise şöyle;

Rudy Gay, Lamar Odom, Chaunsey Billups, Tyson Chandler, Stephen Curry, Kevin Durant, Eric Gordon, Danny Granger, Andre Iguodala, Kevin Love, Derrick Rose, Russel Westbrook.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails