20100828

2010 FIBA || A Grubu: Sırbistan

Geldik şampiyona öncesi yaşanan akıl almaz kavganın başrollerini taşıyan takıma; Sırbistan ve tabii ki Milos Teodosic ve Nenad Kristic. Kavga için ayrı bir post ve videoyu vereceğim az sonra o yüzden şimdi çok fazla kavganın detaylarına girmiyorum ancak verilen cezalar gerçekten çok yetersiz. Zamanında Indiana ve Detroit arasında yaşanan kavgaya taş çıkartır cinstendi adeta.

Evet orada da Artest'in yumruğu falan uçuyordu ama en azından sandalyeye kadar gitmemişti iş. Seyircinin de dahil olmasıyla iş çığırından çıkmıştı ama Kristic'in yaptığı şey kabul edilebilir birşey değil. Turnuvadan men edilmesi hatta daha da ileriye gidiyorum, uluslararası turnuvalardan bir sene men edilmesi falan gerekiyordu. Olacak iş değil hakikaten.

Neyse kavgayı görmezden gelerek bir Sırbistan değerlendirmesi yapalım. Kristic'in üç maçlık cezası boyunca yara almazlarsa Arjantin'i dahi geçebilirler ve madalyaya doğru emin adımlarla yürüyebilirler. Ayrıca Sırbistan'ın şansıdır ki Kristic'in üç maçlık cezası boyunca Angola, Ürdün ve ne yapacağı biraz kuşkulu olan Almanya'ya karşı oynayacaklar. Grubun sıralamasını belirleyecek olan Avustralya ve Arjantin maçlarında ise Kristic sahada olacak.

Sırbistan'ın yaklaşık 2007'de başlattığı ama 2008 Olimpiyatları'yla birlikte iyice hız verdikleri yenilenme çalışmaları böylesi yetenekli bir jenerasyonla beraber yaklaşık 1.5-2 sene içerisinde kendini gösterdi ve EuroBasket 2009'da ikinci oldu bu genç ama tecrübeli ve inanılmaz yetenekli ekip.

Geçtiğimiz sene yaratabilecekleri tehlike biliniyordu ama genç ve tecrübesiz oluşları yüzünden çok fazla ileriye gidemeyecekleri düşünülüyordu; ama gösterdiler sahip oldukları potansiyeli, finale kadar gittiler ama İspanya'yı geçemediler. Şimdi Dünya Şampiyonası'nda daha fazlası için buradalar. Madalya için mücadele edecekler ve özellikle bu cezalardan sonra tamamen maç maç düşünerek oynayacaklar. Zaten bu tip turnuvalarda önemli olan budur, iki maç sonra çıkacağını karşılaşmayı düşünmeye kalkarsanız ciddi sıkıntılar yaşatabilirsiniz kendinize.


Uzun boyları ve sert oyun anlayışları sayesinde savunmalarını geçmek çok zor olacak. Ayakları çabuk ve teknikleri üst düzey uzunlara sahipler. Kısaların yaratacağı dış şut tehdidi ve uzunların sahip olduğu yüksek orta mesafe şut yüzdesi takıma sayısız hücum alternatifi sağlıyor.

Her ne kadar Milicic ve efsane guard Rakocevic olmasa da kadronun kalitesi çok üst düzey. Uzunlar bire bir savunulamayacak kadar güçlü ve seri ayaklara sahip, alan savunması denenebilir. Ama aynı zamanda kısaların çok ciddi bir dış şut tehdidi var. Resmen Sırbistan takımı yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal durumunu yaşatacaklar rakiplerine.

Hücumda da bir o kadar etkililer. Sete set hücumu da fast-break'leri de çok iyi oynuyorlar. Takımda işler kötü gittiği anda dümeni eline alabilecek isimler ve beklenmedik anda beklenmedik performanslar çıkartabilecek o kadar yetenekli bilekler var ki turnuvanın favorisi olmamaları için hiçbir sebep yok.

Teodosic takımın beyni durumunda. Kristic ise zaten tartışılmaz bir isim. Barcelonalı Kosta Perovic ve Efes'te oynayan Raduljica da takımın çok ciddi işler bekleyeceği isimler. Onun dışında tüm kadro tek tek özenle izlemeye değer, muazzam yetenekli gençlere sahip. Dusan Ivkovic bu cezalar süresinde Almanya'ya yenilmez ve Angola'nın da sürpriz yapmasına izin vermezse çok sanmıyorum ilerlerken sıkıntı çekeceklerini.

Şu kadroya bak arkadaş, Tepic'ten Macvan'a Milosavljevic'e..

Nenad Krstic, Nemenja Bjelica, Marko Keselj, Milan Macvan, Stefan Markovic, Dragan Milosavljevic, Ivan Paunic, Kosta Perovic, Miroslav Raduljica, Aleksandar Rasic, Dusko Savanovic, Milos Teodosic, Milenko Tepic, Novica Velickovic.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails