20100719

2010 Tour de France || Stage 3: Wanze > Arenberg

İşte asıl katliamın olması beklenen etap. Tam bir Paris-Roubaix. Sadece tek bir Paris-Roubaix sektörü alınmamıştı neredeyse etaba, onun dışında tamamen Paris-Roubaix güzergahından oluşuyordu. Zaten prologue hariç ilk iki etap Tur'un ne kadar sürprizlerle dolu geçeceğini, ne kadar çok unutulmaz an yaşanacağını biraz da olsa göstermişti ama üçüncü etap.. Bunun kesinlikle böyle olacağını kesinleştirdi.

Benim izlediğim altıncı Tour de France ve kesinlikle en acayip Tur başlangıcı olan TdF da bu benim için. Evet sezon boyunca klasiklerde ve Giro d'Italia etaplarında pek çok ilginçlik, pek çok unutulmaz an yaşandı ama Fransa Bisiklet Turu'nun böylesi bir katliamla(!) başlaması, hakikaten çok acayip bir Tur oluyor. 

Etabın sonunda maillot jaune de maillot vert de el değiştirdi. Fabian Cancellara sarı mayoyu alıp tekrar genel klasman liderliğine yükselirken yeşil mayo da Thor Hushovd'a gitti. 

Şimdi bir de etaba Hushovd açısından baktığımızda çok daha güzel olduğunu görüyoruz. Çünkü dün Jeremy Hunt ve Hushovd, pelotonun Cancellara tarafından etabı nötralize etme kararından hiç hoşnut olmadıklarını, takımca çok çalıştıklarını ve belki de yeşil mayo için gereken puanlardan olduğunu açıkça dile getirmişti Hushovd. Ve üçüncü etapta Cancellara'nın önünde etabı birinci bitirerek çok büyük bir rahatlama yaşamıştır kuşkusuz. 

Cadel Evans ise Giro d'Italia'nın yedinci etabındaki epik galibiyetinin ardından buradaki pave'lerde, Paris-Roubaix etabında gayet iyi bir iş çıkararak meyvalarını topladı ve genel klasmanda üçüncülüğe kadar yükseldi.

Peloton Wanze'den çıktıktan sonra Paris Roubaix'nin yollarından geçti ve tam yedi sektörlük pave bölümünde yer aldı. PAve'ye önde girmek her zaman avantajdır. Bu yüzden de bir hayli geniş bir kaçış grubu oluştu ve pelotonla aradaki farkı dört dakikaya kadar çıkardı. Caisse d'Epargne, Team Sky, Milram, Garmin-Transitions.. 

Giderek açılan fark neredyse beş dakikaya dayanmıştı ama sarı mayodan ayrı kalmak istemeyen Chavanel ve QuickStep pelotona çok iyi tempo verdi farkı üç dakika civarlarına kadar indirmeyi başardı. Bütün takımlar tabi ki ilk pave sektörüne önde girmek için mücadele veriyorlardı. 

Bu tempo ilk iki sektörde işe yaradı ama üçüncü sektöre, yani Sars-et-Rosiries'de peloton etabın gerçek yüzüyle tanıştı. Özelliklere kollara binen aşırı titreşim, yol demeye bin şahit isteyen bir yol ve daracık.

Caner Eler yayın sırasında bu yollar için birinin yorumunu aktarmıştı ama kim olduğunu şuan hatırlayamıyorum affola. Şöyle;

"Burası yol falan değil; yukardan helikopterle taşları atıp gitmişler, adına da yol demişler."

İşler bu sektörde kızıştı ve Frank Schleck'le Jani Brajkovic'in yer aldığı bir kaza gerçekleşti. Ve işin kötü yanı Saxo Bank takımı Schleck'ler için önde tempo yapıyordu; onları muhtemel risklerden biraz da olsa uzak tutabilmek için. Ama büyük Schleck pave'nin gazabına uğradı ve pelotonun önüne kaos yaşattı. Andy ise Cancellara önderliğinde aşmayı başardı.

Hejsedal'i kovalayanlar arasında Evans, Hushovd, Schleck ve domestiğiyle beraber onlara yetişen Contador vardı (Vinokourov'la beraber). Ama Arenberg'e 30km kala pave'nin sürprizleri bitmemişti, Lance'e son TdF'ında kıyak geçmeye hiç niyeti yoktu pave'nin. Dağılan pelotonla beraber Lance tek başına kalmıştı ve toz toprak içerisinden, takım arabalarının arasından tek başına yolunu bulmaya çalışıyordu. 

Chavanel ise teknik sıkıntılarla boğuşuyordu; tam iki kere bisiklet değiştirmek zorunda kaldı. 

Yaklaşık 7km kala yakalandı Hesjedal ve Evans içi hesaplar başladı. Genel klasman için tempo yaparken Hushovd da biraz arkasında sprint için hazırlanıyordu. 2010 Giro'nun yedinci etap galibiyle son iki Paris-ROubaix'nin ikincisi Hushovd'ın büyük bir kapışması olacaktı.

Hushovd Paris-Roubaix konsantrasyonuyla harika bir sprint çıkardı ve etabı kazandı. Cancellara ise Andy'yi beladan uzak tutmak için insan üstü bir çaba sarf etti. Çapraz rüzgarlar, toz, toprak ve arnavut kaldırımlar. 

Evans, Cancellara ve Schleck. yaklaşık 10'ar saniyeyle ayrılıyorlardı birbirlerinden ve daha Pireneler'in koşulacağı bir Tur'da 20sn hiçbir şey. Ama ben bu etabın hakkını Cancellara ve Vinokourov'a veriyorum. İkisi de takım kaptanlarını muazzam bir şekilde taşıdı. 

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails