20100716

2010 Tour de France || Stage 2: Brüksel > Spa

Şuana kadarki etaplar arasında belki de en tartışmalı etaptı. Sylvain Chavanel, Brüksel'in motorsporları konusunda en önemli şehri olan Spa'da kazalardan kaçmayı başardı ve etap galibiyetine ulaştı. Birazdan etabın detaylarını anlatmaya devam edeceğim ama kısaca bu hızlı şehirden ve karşılanamayan beklentilerden bahsedeyim.


Circuit de Spa-Francorchamps pisti Formula 1'den Spa 24 Hours yarışına kadar pek çok motor sporları olayına ev sahipliği yapıyor. Böylesi önemli ve hızlı bir pistin bulunduğu şehir, elbetteki pelotondan hız bekleyecektir. 


Sylvain Chavanel en iyi Tour de France performansını sergileyerek seyirciye çok özel bir an yaşattı. Ve tur Fransız topraklarına girmeden hemen önce sarı mayoyu alarak kendi ülkesine lider olarak giriş yaptı. Fakat peloton, dakikalarca geriden geldi. Şehrin hız tutkusunu karşılamaktan çok uzakta, yavaş gitme protestosuyla. 30km kala  yaşanan kaygan zemin sebepli kazayla pek çok önemli isim yerde kalınca Cancellara zar zor bir araya gelen pelotonu tempo yapmaması için uyardı.


Tabii bu çok tartışıldı; düşen kişi Andy Schleck'ti ve eğer düşen Contador olsaydı Cancellara aynı şekilde aynı tepkiyi verir miydi akıllarda soru işareti kaldı. 


Chavanel eline geçirdiği fırsatları o kadar güzel değerlendir, vatandaşı Pinaue'yla o kadar güzel bir kaçış sergiledi ki neredeyse epik bir etap gerçekleştirdi. Önce yola fırlayan köpekten kurtuldu, ardından 30km kala yaşanan o büyük ve önemli kazadan sıyrılmayı başardı.


Yarıştan sonra yaptığı açıklamalar da oldukça sempatik ve güzeldi. 20km kala etabı kazanma konusunda bir şansı olduğunu anladığını ama sarı mayoyu alabileceğini son 4-5km kadar hayal bile etmediğini söyledi. Hatta üstüne de şöyle devam etti;


Sarı mayoyu aldığıma göre.. Onu Paris'e kadar taşımak istiyorum! (burada gülüyor) 
Hayır, hayır. Sadece koruyabildiğim kadar korumak istiyorum. Çünkü bu hep hayalini kurduğum birşeydi ve öyle hemen geçip gitmesini istemiyorum. 

Ayrıca pelotonun etabı nötralize etmesine değindi ve bunun bisikletin yazılı olmayan kurallarından biri olduğunu, zaferini gölgelemediğini ama yine de çok anlam veremediğini söyledi.

Cervelo takımı ise bu karardan en çok muzdarip olan takımdı ve tepkilerini gizlemediler. Yeşil mayonun en iddialı isimlerinden Thor Hushovd, neredeyse bütün etap boyunca pelotona tempo verdiklerini ve kazanmak için gerçekten ciddi bir şansları olduğunu söyledi. Ama pelotonun kararıyla alabileceği maksimum puandan olduğunu açıkladı. 

Biraz yarışa dönelim. Yaklaşık 180km kala Pinaue ve Chavanel'in yer aldığı sekiz kişilik bir grup kaçmaya başladı ve farkı bir ara 5dk sınırına dayadı. İlk kaza 60km kala Omega Pharma-Lotto ve Garmin takımlarından iki bisikletçi bir anlık dalgınlık sonucu tekerleri arasındaki mesafesi kaçırınca gerçekleşti. Bir an herkes dünün tekrarı mı olacak diye düşündü ama sadece 30km sonra daha fazlası olacaktı.

30km kala bisikletçilerin sonradan sanki yağ dökülmüş gibiydi şeklinde tabir edecekleri yola girildi ve Vande Velde, Petacchi ile Andy Schleck gibi isimler çok sert bir kaza yaşadı. Lance ve Contador aradan sıyrılmayı başardı. Schleck tekrar toparlanır gibi oldu tekrar düştü, en son kenarda sarsılmış bir şekilde boş boş bakıyordu etrafa

Biraz toparlanınca takım arkadaşının bisikletini alıp yola koyuldu. Jens Voigt ise insan üstü bir domesticlik örneği sergileyerek Schleck'i tekrar Lance ve Contador'un grubuna dahil etmeyi başardı. Tabii Cancellara'nın pelotonun tempo yapmasını engelleyip genel klasman iddialısı kazazede bisikletçilerin tekrar yetişmesini beklemesi de cabası. 

Daha Liege - Bastogne - Liege varî bir etaptan bu kadar kazalar yaşanıyorsa, yarın pave'yle yani arnavut kaldırımla kaplı mini bir Paris-Roubaix etabından neler olucak.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails