20100719

2010 Tour de France || Stages 4-6: İlk Tırmanışlar




Stage 4: Cambrai > Reims 153.5km


Bu kısa diyebileceğimiz etap, Tur'un ilk üç etabındaki kazazedelerin biraz da olsa aktif dinlenme yapabileceği ve yaralarının zorlanmayacağı bir etaptı. Peloton içerisinde pek çok eski dostun sohbetine şahit olduk. Dimitry Champion ve Nicolas Vogondy bir kaçış gerçekleştirdiler dört kişilik bir grupla.

Columbia treni ise beyaz mayonun sahibi genç Tony Martin eşliğinde onların peşine düştü. Petacchi, Hushovd, Ciolek gibi isimler de tam olarak bunu bekliyordu. 

Ama etabın sonu geldiğinde Petacchi gençlere taş çıkarttı resmen. Birinci etapta kazalardan karışan peloton dolayısıyla fazla rekabete gerek kalmadan kazanmıştı etabı ama bu sefer kralı gelse tanımam dedi adeta. Hushovd, Evans'ın arkasındayken Petacchi resmen pusu kurmuşçasına uzun bir sprinte kalktı ve Evans da Hushovd da cevap veremedi. Ve böylece Petacchi birinci etap için söylediği şeyi kanıtlamış oldu;

"Bugün kendimi çok iyi hissediyordum. Hushovd kaza takılmamış ve yanımda olsaydı, gene de yetişemezdi bana. Bacaklarım bugün çok iyiydi."

Bu sözleri birinci etaptan sonra söylemişti. Etap galibiyetini kazaya bağlayanlar olmuştu ama dördüncü etapta Petacchi'nin neler yapabildiğini gördüler. Ve Lampre de takımcana muhteşem bir strateji ortaya koydu. Counego pelotonun arkalarında biraz sürünsede Grega Bole ve Danila Hondo, Petacchi'nin doğru zamanda doğru yerde olması için çalıştılar. 

Cancellara ise sarı mayoyu korumayı başardı. Her ne kadar üçüncü etabın yorgunluğu üstünde olsa da ve pelotonla beraber fazla ortalarda görünmeden tempo tutsa da sarı mayoyu kaptırmadı. Bu durum Hushovd için de geçerliydi; önceki etabın yorgunluğu yüzünden Petacchi'nin sprintine cevap verememişti. 

Stage 5: Epernay > Montargis 187.5km


Cavendish için büyük bir rahatlama etabıydı açıkçası. Yine bir sprint etabıydı ve Cavendish artık bir fırsat daha tepmek istemiyordu. 

Yine erken bir kaçış grubu oluştu ama Columbia treni Cavendish için çalışmaya kararlıydı. Pelotonun iyileşmeyen yaralarından faydalanan kaçış grubu 25-30km sonra farkı 8 dakikaya kadar çıkarmayı başardı. Kaçış grubunun bir anlamda lideri olan Maxime Monfort, fark iki buçuk dakikaya indiğinde bile etabı bitirebileceğine inanır vaziyetteydi. 

Columbia treninin yanı sıra Cervelo takımı da pelotonun önünde yer alıp tempoyu artırıyordu. Kaçış grubu 10km kala yakalandığında Tony Martin lokomotifi çekmeye ve Columbia takımını tam randımanla çalıştırmaya başlamıştı. Ama Lampreli'ler ve David Millar'la arkadaşları Columbia trenin arasına sızarak Petacchi ile Farrar için mükemmel pozisyonu ayarlamaya çalışıyorlardı. 

Ama Mark Renshaw'un Cavendish'i gerilerde bırakmamaya yemini var gibiydi. 200m kala öyle bir atağa kalktı ki Renshaw, Cavendish için öyle koridorlar açtı ki resmen Cavendish'e sadece dokunmak kalmıştı. İki Mark'ın çalışması meyvelerini vermişti ve Cavendish tekrar beklenen düzeye çıkmıştı.

Mentörü Erik Zabel'le ve kendisini taşıyan takım arkadaşlarına öyle bir sarıldı ki Cavendish. Bu arada genç Tony Martin'in Columbia treninin lokomotifliğini ne derece muazzam yaptığını da atlamamak lazım. Her ne kadar biraz burnu havada da olsa Cavendish, özünde ne kadar duygusal bir adam olduğunu podyumda bir kez daha gösterdi. Etabı bitirirken sevinci ise görülmeye değerdi doğrusu. 

Yeşil mayoyu Paris'e taşımaya kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Cancellara ise sarı mayoyu korumayı başardı.

Stage 6: Montargis > Gueugnon 227.5km


Tur'un en uzun etaplarından biriydi Montargis'ten Gueugnon'a olan etap. Yine erken bir kaçış vardı her 5km'de bir dakikalık fark yaratmayı başardılar. Fark bir ara 8 dakikanın üzerine çıktı. Sonrasında Columbia treni çalışmaya başladı. Ama önde Cancellara'nın liderliğini korumak için Saxo Banklılar'ın ciddi bir mücadelesi vardı. Zaten Cancellara'nın mayoyu kaybetme riski çok azdı. Her ne kadar savunsalar da pelotonu sürükleyen yine Columbia treniydi.

50km kala 2 dakika, 25km kala da 1 dakikaya indi pelotonla kaçış grubu arasındaki fark. RadioShack nihayet çalışmaya başladı ve Lance'i çapraz rüzgarlardan korumaya çalışarak pelotonun önüne taşımayı başardı. 10km'den daha uzun bir süre kala yakalandı kaçış grubu ve iş sprinterlerini taşıyacak olan takımlara kaldı. 

Genel klasman iddialısı diğer isimler de sprint finish'ini kollayanlara yakın kalmaya çalışarak baskıyı artırdı. Danilo Hondo Bernhard Eisel ve Columbia trenin arasına girip onları raydan çıkarmaya çalıştı ama başarılı olduğu söylenemez. 

Son 200m'de asıl Cavendish'e bir kez daha şahit olduk. Bu sefer önceki etabın güveniyle pedallara asıldı ve inanılmaz bir kadansa çıktı. Kimse doğru düzgün yanıt veremedi Cavendish'e ve o da iki bisiklet boyu farkla etabın galibi oldu. Düz gibi gözükse de pek çok inişin çıkışın olduğu bir etaptı bu etap. Ve takım çalışmasının önemini bir kez daha gösterdi.

Cavendish de bunu vurgulayarak takımını bir kez daha övdü ve etap galibiyetinin tadını çıkardı. 

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails