20100703

2010 Güney Afrika || Çeyrek Final, 2.Gün

Almanya : 4 Arjantin : 0 || Arjantin İçin Dejavu Vakti !


Maç öncesi herkesin ortak düşüncesi çok zevkli ve heyecanlı bir maç olacağıydı. Nitekim öyle oldu ama sanırım sadece bir taraf için zevkliydi. Almanya 4 golün hepsini kendisi atarak çok büyük bencillik yaptı. Evet, kabul ediyorum Arjantin taraftarıyım :). İşin şakası bir yana Almanya, Arjantin'i sahadan silip, süpürdü ve kesinlikle bu turnuvada açık ara en iyi top oynayan takım. Ama ortada şöyle bir durum var; koskoca Arjantin bu şekilde mi elenmeliydi? Tüm eleştiri okları tartışmasız Maradona'ya yönelecek ki çok da haklı gerekçelerle.

Bu işin bir de Lionel Messi yönü var ki çoğu futbolsever halen şaşkınlık içerinde. Messi nasıl olur da böyle oynar? Aslında sorunun cevabı çok açık, o kadar açık ki Ömer Üründül bile biliyor :) . Belki çok klişe bir laf olucak ama Messi, Barcelona'dayken etrafında bulunan oyuncularla müthiş bir uyum içerisindeydi ve pasa dayalı oyun sayesinde Messi gerçek yeteneklerini sergileyebiliyordu. Bugün nasıl ki Ronaldo, taktik ve takım arkadaşları nedeniyle etkisiz durumda turnuvaya veda ettiyse maalesef Lionel Messi de aynı sebepten dolayı turnuvayı gol atamadan kapattı.

Maradona'nın yanlış kadro seçimi ve halen çözemediğim taktiksel zekası maalesef elenmelerine sebep oldu. Defans ve ofans hattı ortalamanın üstünde olan bu takımın orta saha zaafını nasıl göremez anlayamıyorum. Diyelim ki hali hazırda elinde adam gibi orta saha oyuncusu yok, peki adama sormazlar mı; o zaman ne diye Cambiasso gibi mükemmel bir sezon geçirmiş adamı kadroya almadın? Hani kendileri Mourinho'dan taktik almaktan çekinmeyeceğini belirtmişti ya sanırım Maradona'nın Jose Mourinho'dan öğrenmesi gereken daha çok şey var.

Umarım başkalarına laf yetiştirene kadar teknik direktörlüğünü geliştirmek için çaba gösterir ve bizlerin gönlündeki yerini iyice sağlamlaştırır. Umarım seni bir daha gözyaşlarını saklamaya çalışırken görmeyiz Maradona...

Maça Almanya daha atak bir şekilde başladı ve bu atak futbol 3. dakikada golle karşılığını buldu. Bastian Schweinsteiger'in faul sonrası yaptığı ortaya ön direkte çok iyi yükselen Thomas Müller takımını 1-0 öne geçiren golü kaydetti. Thomas Müller, bu turnuvaya damga vuran oyunculardan biri olmaya çoktan hak kazandı bence. Hem ofansta hem defansta bu kadar aktif olan bir oyuncu bunu kesinlikle hakediyor ve bu adam henüz 20 yaşında !

Golden sonrada Almanya'nın baskısı devam etti ve ilk 30 dakika boyunca Arjantin sahada yoktu resmen. İlk yarının son çeyreğinde oyuna denge getiren Arjantin, 37. dakikada Heinze'nin ara pasında topla buluşan Tevez'in boş durumda bulunan Higuain'e verdiği pasla golü buldu fakat ofsayt gerekçesiyle gol geçersiz sayıldı. Bu girişim de sonuçsuz kalınca ilk yarı 1-0 Almanya'nın üstünlüğüyle sona erdi.

Arjantin, 2.yarıya çok farklı bir şekilde başladı. Sahada ilk yarıda izlediğimiz o pasif Arjantin yerine sahada rakibini boğan, gol için oyunu rakip sahaya yıkan bir Arjantin vardı. Di Maria ve Tevez'le bulduğu pozisyonları gole çeviremeyen Arjantin için vakit daralıyordu. Tam da beraberlik golü için yüklenirken, öldürücü darbeyi indiren Almanya, Arjantin'in gardını düşürüyordu. Dakikalar 68'i gösterdiğinde genç yıldız Müller'in pasıyla ceza sahasına giren Podolski, içerideki Klose'yi gördü ve Almanya 2-0 öne geçmiş oldu.

Bu dakikadan sonra Arjantinde oyuna Otomendi yerine Pastore giriyor ve açıkça görünüyordu ki bunlar Maradona'nın çaresiz çırpınışları. 74. dakikada sahneye çıkan Friedrich farkı 3'e çıkaran golü atıyordu. Arjantin yıkıldı. Artık kafalarında tek bir düşünce vardı o da bu maçın bir an önce bitmesiydi. Ama Almanya'nın durmaya niyeti yoktu ve nitekim dördüncü golü bulmaları da zor olmadı. 88. dakikada Mesut Özil'in harika ortasına çok güzel vuran Klose, hem takımını 4-0 öne geçiriyor hem de Dünya kupaları tarihinde en çok gol atan oyuncu olan Ronaldo'ya bir adım daha yaklaşıyordu. Derken maçın Özbek hakemi de Arjantin'in dramına dayanamıyor ve maçı 1 dakika uzattıktan sonra son düdüğü çalıyordu.

2006 Almanya'da çeyrek finalde gene Almanya'ya elenen Arjantin, rövanş niteliğindeki bu maçı 4-0 gibi bir hezimetle kaybederek evine dönüyordu ve bu maça "
Arjantin için dejavu vakti " dersek hiç de yanlış olmaz. Sanırım bir süre daha Maradona ve Messi'nin başı ağrımaya devam edecek.

Altta bulunan iki resim ise maçın özeti niteliğindeydi. Bir yanda isyan eden Arjantinliler diğer yanda 3. gollerini kutlayan Almanlar...





Yolun açık olsun Almanya !

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails