20100703

2010 Güney Afrika || Çeyrek Final, 1.Gün

Gana :3(1) Uruguay :5(1) || Tanrı'nın eli vol.2



Bu maç nasıl anlatılır ki. Çoğu kişi henüz Brezilya'nın elenmesinin şaşkınlığını bile üstünden atamamışken üstüne bir de bu maç... Gerçekten unutulmaz bir akşamdı. Kaçan penaltılar, harika goller ve tabiki olay adam Luis Suarez.



Maçı öyle uzun uzun anlatmanın bir manası yok sanırım. Çünkü genel anlamda özellikle ilk 45 dakika çok sıkıcı geçti aynı şekilde 2. yarıda Forlan'ın muhteşem frikiği haricinde vasattı diyebilirim. Ama uzatma dakikalarında işler bambaşka bir hal aldı ve belkide uzun yıllar unutulmayacak bir maça şahit olduk.

İlk yarıya Uruguay daha etkili başladı ve Suarez & Forlan ikilisiyle tehlikeler yarattı fakat kaleci Kingston gole izin vermedi. Gana cephesinde ise Asamoah Gyan ve Mensah rakip kalede tehlike yaratsa da onlarda topu ağlarla buluşturamadı. Tam ilk yarı 0-0 bitecek derken , uzatma dakikalarında İnterli Muntari , çok uzaklardan kaleyi öyle bir yokladı ki sanırım Muslera'da bu topu beklemediği için çok güzel bir gol izlemiş olduk . Bu golle Gana 1-0 öne geçiyor ve ilk yarı sona eriyordu.

2.yarı ise ilk yarıya nazaran daha zevkli başladı ve 55. dakikada Diego Forlan harika bir frikik golüyle skoru 1-1'e getirdi. Uzun zamandır frikik golüne hasret olan bizleri pek bir mutlu etti desem yalan olmaz hani :) . Golden sonra her iki takımda rakip kaleye gitmeye yeltense de üstlerindeki yorgunluk buna izin vermiyor gibiydi. Ağır hareketlerle kendi aralarında paslaşarak bir süre maçı böyle idare ettiler fakat kalan sürede gol olmayınca maç uzatmaya gitti.

Ve maçta uzatma dakikaları. İlk uzatma devreside 2.yarı gibi durgun geçti. Gana her ne kadar Asamoah Gyan'la etkili olmaya çalışşa da bu çabalar bir sonuç vermedi. 2.uzatmada da 2 takım kontrollü oyununu devam ettirdi. Her ne kadar Forlan ve Asamoah Gyan rakip kalelerde tehlike yaratmaya çalışsa da bunlarda bir sonuç vermedi. Herkes maçın uzatmaya gitmesini beklerken 120.dakikada Gana atağında çizgi üzerinde topa elle müdahale eden Luis Suarez penaltıya sebep oldu ve kırmızı kart görerek oyun
dışı kaldı. Topun başına geçen Asamoah Gyan topu direğe nişanladı ve belkide takımın yarı final şansını elleriyle yok etmişti.
Gana büyük bir moral çöküklüğü içinde olsa da penaltı vuruşları öncesi kenetlendi ve aynı Uruguay gibi onlarda galibiyet yemini etti. Özellikle Asamoah Gyan'ın üzüntüsü gözlerinden okunuyordu...

Sıra geldi seri penaltı vuruşlarına ... Uruguay'da, Forlan, Victorino, Scotti ve Abreu topu ağlarla buluştururken Perreria'nın şutu üstten dışarı gitti. Gana cephesinde ise ilk penaltıda topun başına geçen isim Asamoah Gyan'dı. Uzatma dakikalarının sonunda takımını yarı finalden eden Gyan, topu ağlarla buluşturdu. 2.penaltıyı ise tanıdık bir isim olan Stephean Appiah kullandı ve topu ağlarla buluşturdu ama Gana için penaltı kaosu bitmek bilmiyordu. John Mensah ve Addiyah kullandıkları penaltı vuruşlarında kaleci Muslera'ya takılarak takımlarının elenmesine sebep oluyordu.

Aslında o malum el pozisyonunuyla ilgili yazacak çok şey var fakat şimdilik kısa ve öz bir şekilde şunu diyebilirim ki bunun adı emek hırsızlığıdır. Luis Suarez'in elle çıkardığı top sonrası ağlarken hemen ardından penaltılardan sonrası omuzlara alınması da futbolun adaleti olmadığını bir kez daha bizlere gösteriyordu.

Uruguay yarı finalde Hollanda'nın rakibi oluyor ve 40 yıl sonra ilk defa yarı finale çıkıyordu. Yolun kapalı olsun Uruguay !

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails