20100604

2010 Roland Garros || Kadınlar Yarı Final

İşte geldik yarı finallere. Son dörde kalan hiçbir raketin daha önce bir Grand Slam şampiyonluğu bulunmuyor nerde kalmış Roland Garros şampiyonu olmak. Bu anlamda bir hayli ilginç bir sene. Erkeklerde de bir tek Nadal var Grand Slam şampiyonluğu. Samantha Stosur'un geçen yıldan beri yakalamış olduğu çıkış ortada ve geçen yılki yarı finalin tesadüf olmadığını gösterdi.

Schiavone all-arounder olsa da bir türlü potansiyelini istikrarlı bir şekilde ortaya koyamamış 29 yaşına gelmiş İtalyan. Elena Dementieva, sürekli ilk 10'a ilk 5'e oynamış olan, istikrarlı, zaman zaman sakatlıklarla başı derde giren ama inanılmaz yetenekli bir isim, 29 yaşında. Stosur, 26. Sırp Jelena Jankovic ise aralarındaki en genç isim; 25 yaşında.

Turnuva tam anlamıyla +25 hali aldı ve bu +25 isimlerden kim şampiyon olursa olsun ilk kez bir Grand Slam kazanmanın mutluluğunu tadacak.

Samantha Stosur - Jelena Jankovic

Samantha Stosur dur durak bilmeden yoluna devam ediyor. Açık ara en iyi servisi olan kişi Samantha şuan için WTA'de.Başka hiçbir rakibi böylesine top spin veremezken, Stosur ATP'ye yaraşır bir şekilde vuruşlarına inanılmaz top spinler ekliyor. Kick ve slice servis konusunda bir usta. Flat'te belki Serena'yla falan çekişir.

Jelena Jankovic ise finale gidemeyeceğinin farkında değilmiş gibiydi maç boyunca. İnanılmaz sakindi, ya kendini baştan inandırmıştı Stosur'u yenemeyeceğine yada başka birşey. Ama hangisi olursa olsun bu durum Jankovic için kötü haber. Bir dünya basit hata yaptı ve hiç bir tane bile winner üretemedi ilk sette.

İkinci sette kıpırdanır gibi oldu; servisine tutundu ve hemen ardından Stosur'un servisini kırdı. Ama gelin görün ki Samantha Stosur öyle dominant ki, bu dezavantajı ortadan kaldırdı ve kendine avantaj sağladı. Yine aralarda çok basit hatalar yaptı, puanları bitirmekte zaman zaman zorlandı ama o kadar. Onun dışında hem Jelena Jankovic kendisi oyuna giremedi hem de Stosur o kadar dominanttı ki izin vermedi.

Jankovic zaman zaman Stosur'u hareketliyken vuruş yapmaya zorladı, o aralarda sonuç alır gibi oldu ama o kadar kopuktu, o kadar zor motive ediyordu ki kendisini, bu stratejiyi sürdüremedi. Eve gideceği puanı oynarken bile çok rahattı sanki iki ayaklı bir maçmış gibi bakıyordu.

Hadi bakalım, finalde iyi şanslar Aussie.

Francesca Schiavone - Elena Dementieva

Schiavone fırtına gibi girdi. Zaten birkaç maçtır her galibiyette biraz daha iyi oynamaya başlıyor Schiavone. Sadece savunma değil, hücumu da harika yapıyor. Dementieva'ya karşı da böyle başladı. Yeri geldi sabırlı, güçlü. Yeri geldi hızlı, sert ve winner üreten. All-arounder olduğunu hemen her oyunda farklı bir resitalle göstermeye alışmıştı Schiavone.

Dementieva karşısında da böyle başladı. İlk seti aldı ama Dementieva'nın bacakları artık sanırım iyice iflas etmeye başlamış olsa gerek ki yüzünü kurulamak için sandalyesine geri dönen Schiavone bir anda tepesinde Elena Dementieva'yı görünce ne olduğunu anlamakta epey güçlük çekti.

Oyunu ve Sciavone'yi o noktadan sonra durdurmaya yetmeyecekti anlaşılan Dementieva'nın bilekleri. O da daha fazla uzatıp hem psikolojik olarak zarar görmeyi hem de sakatlıklarını iyice kötü hale getirmeyi istememiş olsa gerek ki Francesca'nın yanına geldi ve elini sıkarak maçtan çekildi.

Bu tabii her oyuncu için kötü bir galibiyet şeklidir, bir enerji boşalması, bir winner yada rakibinizin dışarıya vurduğu bir topun sizde yaratacağı heyecan ve galibiyet duygusu o an için yoktur, ayrıca sonuçta bu sizin galibiyetiniz değil rakibinizin maçtan çekilmesiyle sonuçlanmış bir maçtır. Ama söz konusu bir Grand Slam ve söz konusu olan insan 20 gün sonra 30 yaşına basıcak olan bir veteransa, sanırım ne şekilde finale çıkacağı çok da önemli değildir.

İlk şoku atlatan Schiavone, yavaş yavaş Roland Garros finaline çıktığı idrak etmeye başladıkça kortu da selamlamaya başladı.

Bayılıyorum, duygularını bastırmaya çalışmadan o an vermek istediği reaksiyonu vererek sevinebilenlere. Hadi Schiavone, al yürü şampiyonluğa diyeceğim ama Samantha Stosur şuanda çok güçlü gözüküyor ve Schiavone her ne kadar sabırlı olabilse ve baseline'ın gerisinden iyi savunma yapabilse de Stosur'un karşısında fazlasını yapmak zorunda kalacak.

Ayrıca Stosur'a çapraz vuruşlar göndererek topları koşar haldeyken karşılamasını sağlarsa, dengesini bozabilir. Hadi Schiavone!!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails