20100529

2010 Roland Garros || Day 4: Hızlı ve Geç

Svetlana Kuznetsova - Andrea Petkovic

Tecrübenin belirleyici olduğu bir maçtı adeta. Kuznetsova resmen direkten döndü, eğer Andrea Petkovic ikinci sette maçı bitirme anlamında sorun yaşamasaydı şuan Kuznetsova'nın hali niceydi. Ama o anda da Kuznetsova'nın soğukkanlılığı, tecrübesi ortaya çıktı. Tam dört tane maç puanı çevirip seti almayı başardı.

Kuznetsova'nın formsuzluğunu da göz önünde bulunduracak olursak ikinci turda karşılaşmak isteyeceği en son kişiydi belki de Petkovic. Kuşkusuz kendisi de bunun bilincindeydi. Roland Garros'a kadar sadece bir tane toprak kort maçı kazanabilmişti Kuzentsova.

Ve biliyoruz ki Kuznetsova adeta bir İspanyol gibi oynuyor, hele ki toprakta. Güçlü vuruşlar, rakibi ordan oraya koşturan uzun rally'ler. Ama bu sezon bundan eser yok Kuz'da. İnanılmaz bir düşüş var ve daha uzun bir süre zorlanmaya devam edecekmiş gibi gözüküyor.

Petkovic 4 maç puanından yararlanamadı diyoruz ama Kuznetsova da her ne kadar son sette biraz daha kendisi gibi oynasa da geçen sene Stuttgart'ı kazanan ve Roland Garros'ta Safina'yı süpüren halinden çok çok uzak. Petkovic kendisine geçen sene de güçlük çıkarmıştı. Ama belki bu seneki güçlüğü Kuznetsova'ya elenmekten çok daha fazlasına mâl olacaktı. Kuzentsova da ancak 4. maç puanından faydalanabildi.

Ama son sette gardı düşen rakibine az da olsa kendi oyununu gösterebildi. Çeyrek'i görebilmesi için bile bu formsuzluğuna ciddi bir çözüm bulmak zorunda.

Venus Williams - Arantxa Parra Santonja

Günün ilk maçıydı. Çok da söyelenebilecek bir şey yok aslında. Venus çok farklı bir mücadele gösteriyor. O muazzam servisini ve file önündeki harika oyununu birleştirerek hiçbir şekilde zorlanmadı şuana kadar. Belki de Venus'ün bu sene topraktaki farklılığına ekleyebileceğimiz şu olabilir; geçen yıllardan farklı olarak sadece oyununa değil, mental gücüne ve inancına da güveniyor.

Maç içerisinde çok az sıkıntı yaşadı Santonja karşısında ve bunları bertaraf etmesini iyi bildi. Venus bu şekilde oynamaya devam edecekse, ki edecek gibi gözüküyor. Onun için final kaçınılmaz son gibi gözüküyor. Ayrıca çektiği kurayı da göz önünde bulundurursak kardeşine oranla daha kolay bir bölümde olduğunu da söyleyebiliriz.

Alejandro Falla - Roger Federer

Falla. Kolombiyalı raket ilk sette Federer'e ecel terleri döktürdü. Ve dikkatimi çeken bir stratejisi vardı, genelde Federer'in rakipleri ona karşı spinli, enerjisi düşük topları dener, file önünde zorlamaya çalışır ki bunlar Federer'i geçemeyeceğiniz türden oyunlardır.

Ama Alejandro Falla bambaşka bir şey denedi; Federer'in ne kadar geniş bir repertuarı olduğunu bildiğinden bu repertuar içinden yapacağı tercihin süresini kısaltmaya çalıştı. Demek istediğim şu, topları baseline'a top spinle ve toprağın top üzerinden alacağı enerjiyle göndermek yerine çok çabuk, hızlı ve sert toplar gönderdi. Böyle olunca da Federer'i basit hata yapmaya, zaman zaman da yanlış tercihlerde bulunmasına neden oldu.

Bu seviyedeki bir oyuncu için Federer karşısında tutunmanın anahtarı da belki de böyle bir tercih olabilirdi ancak. Ve tabii, kusursuza yakın bir servis performansı da sergilemeniz lazım. Falla da tam olarak bunu yaptı. 5-5'e gelene kadar iki taraf da servislerinde çok problem yaşamadı. Ama 5-5'te Falla servisi kırdı.

Tam dedik aha Federer'in servisi gidiyor, Falla bu servis performansıyla servisine tutunmayı bilir. Ama hop, FedEx servisi kırdı ve tie-break'e gittik. Tie-break de öyle çok kolay geçmedi Federer için ama sonuçta ilk seti almayı bildi. Maç bir yada iki kere yağmur arasına gitti.

İkinci setten itibaren Federer canavarı ortaya çıktı, adeta ilk set bir idmanmış da artık ısınmış gibiydi. Bu andan sonra Falla çok sorun çıkartamadı Federer'e. Belki de yağmur araları Falla'yı etkilemiştir. Bilemiyorum ama bildiğim bir şey var ki o da aralardan sonra Federer'in göz açtırmadığıdır Falla'ya. 6-2 ve 6-4.

Robin Söderling - Taylor Dent

Taylor Dent, Amerikalı raket tıpkı hemen hemen diğer tüm Amerikalılar gibi toprağı sevmeyen bir isim. Ama sevme dedik de bu kadar nefret etme dimi? Söderling hakikaten inanılmaz sağlam bir performans sergiledi.

Muhteşem servisler attı, muazzam bir forehand ve bir o kadar da güçlü bir backhand'le Dent'i neye uğradığını şaşırttı. Sadec e17 dakika içinde ilk seti tamamladı Söderling. Dent'in suratındaki ifadeye baktığımızda neyle karşı karşıya olduğunu bilemez bir hal vardı sanki.

Ama sonra Söderling insafa falan geldi büyük ihtimalle ki Dent'in iki sette birer oyun almasına izin verdi. Bir buçuk saatin biraz üzerinde bir zamanla maçı bitirdi Söderling. 6-0, 6-1, 6-1. Böyle bir performansın ardından ne söylenebilir ki? Hakikaten muazzam ve eziciydi. Ben olsam maçı terk edebilirdim yani :)

Jo-Wilfred Tsong - Josselin Ouanna

İki vatandaşın maçı da Söderling kadar olmasa bile oldukça kolay geçtiğini söyleyebilirim. Ouanna'nın geçmişti bir iki maçını görmüştüm ve yakından takip edilmesi gerektiğini düşünmüştüm. Sonradan aklımdan çıktı, inceleyemedim fazla. Bu maçta da pek fazla Ouanna'yı göremedik.

Tsonga resmen sanki vatandaşı değil de vatan hainiymiş gibi oynadı. İnanılmaz servisler kullandı, acımasız forehand'ler çıkardı ve kort üzerinde alışılmadık bir şekilde iyi hareket etti. Birkaç ayak oyunu dikkatimi çekti ki vay anam vay dedim.

Gael Monfils - Fabio Fognini

Ve işte bu maç çok ilginçti. Aslında oldukça mücadeleli ve keyifliydi. Bitmek bilmiyordu ama maç bir türlü. Spektakülerliği, sevimliliği, çeyrek ve yarı final başarısı olan Monfils'in setlerde 2-0 öne geçtikten sonra maçı beş sete uzatacağı aklımın köşesinden geçmezdi açıkçası.

Ama İtalyan Fognini öyle büyük bir direnç, öyle büyük bir mücadele örneği koydu ki ortaya maçı bir anda 2-2'ye getirdi. Phillip Chatrier'deki seyircilerin de durumdan ne kadar hoşnutsuz olduklarını gördük. Eurosport'tan Chela - Murray maçına bakıyordum, bir yandan da stream üzerinden Monfils'in maçına. Bir ara sesler çakışır gibi oldu, televizyonun sesini kapadım Chatrier'deki sesleri dinledim. Sonra tam tersi; evet Phillip Chatrier'deki seyircinin sesi Murray'nin maçına kadar geliyordu.

Son sette bir anda Monfils gazı aldı ve 3-0 öne fırladı. Fognini bu atağa karşılık verdi ve maç bir şekilde 4-4'e geldi. Ama bu sırada da hava kararıyordu. Diğer kortlardaki maçlar bitmişti. Tek açık kort Chatrier'ydi ve seyirciler de bu maçın ertelenmemesi için ellerinden geleni yapıyordu.

İdarî hakem korta gelerek oyuncuların fikrini aldı. Başta Monfils ben oynarım dedi, Fognini de oynarsa ben varım gibi konuştu vücut dilinden anladığım üzere. Bu arada yayın Eurosport'a geçmişti. Fakat mikrofonlar korttan ses alamıyordu o yüzden konuşmalar anlaşılamadı. Fognini de başta devam etmek istiyordu ama yandan kendi koçu devam etmemesi yönünde bir hareket yapınca maça devam etmemek için elinden geleni yaptı.

Ve bu Fransız seyircisinin hiç mi hiç hoşuna gitmedi, ıslıklar ve yuhlamalar eşliğinde kortta dolanıyordu Fognini. İdarî hakemle tartıştı, kule hakemiyle tartıştı. Monfils seyirciye oynadı ve n'oluyor yaauv dercesine kollarını kaldırdı. Sonunda maç devam etti, ve orada tartışmalar uzatılacağına oyuna devam edilseydi maç bitebilirdi bile. Sonuçta ne oldu, güçsüz vuruşlarla bitmek bilmeyen oyuncuların gece görüşüyle oynamak zorunda kaldığı iki oyun izledik.

Organizasyon açısından bir felaket olsa da benim açımdan çok keyifliydi ve belki de unutulmayacak bir maçtı. Garipti çünkü. Yerel saat 21.55'ken oyuncular kortu ancak terkedebildi.

Diğer Sonuçlar;

[1] R Federer (SUI) d A Falla (COL) 76(4) 62 64
[4] A Murray (GBR) vs J Chela (ARG) 62 33 - suspended
[5] R Soderling (SWE) d T Dent (USA) 60 61 61
[8] J Tsonga (FRA) d J Ouanna (FRA) 60 61 64
[10] M Cilic (CRO) d D Gimeno-Traver (ESP) 63 76(4) 62
[11] M Youzhny (RUS) d L Lacko (SVK) 67(8) 63 63 62
[12] T Berdych (CZE) d E Roger-Vasselin (FRA) 75 61 64
F Fognini (ITA) vs [13] G Monfils (FRA) 26 46 75 64 55 - suspended
[17] J Isner (USA) vs M Chiudinelli (SUI) 67(3) 55 - suspended
[20] S Wawrinka (SUI) d A Beck (GER) 61 64 64
M Granollers (ESP) vs [25] M Baghdatis (CYP) 46 61 75 - suspended
[29] A Montanes (ESP) d T Kamke (GER) 63 62 61
T de Bakker (NED) d [32] G Garcia-Lopez (ESP) 63 36 76(5) 75
L Mayer (ARG) d J Benneteau (FRA) 67(4) 63 64 64
V Troicki (SRB) d C Ball (AUS) 64 63 63
J Reister (GER) d O Rochus (BEL) 62 62 76(5)

(2) V Williams (USA) d. A Parra Santonja (ESP) 62 64
(3) C Wozniacki (DEN) d. T Garbin (ITA) 63 61
(6) S Kuznetsova (RUS) d. A Petkovic (GER) 46 75 64
(14) F Pennetta (ITA) d. R Vinci (ITA) 61 61
(15) A Rezai (FRA) d. A Kerber (GER) 62 26 63
(19) N Petrova (RUS) d. A Szavay (HUN) 61 62
P Hercog (SLO) d. (24) L Safarova (CZE) 61 62
(26) D Cibulkova (SVK) d. V Lepchenko (USA) 46 62 60
(30) M Kirilenko (RUS) d. Y Meusburger (AUT) 63 63
(31) A Dulgheru (ROU) d. T Bacsinszky (SUI) 64 62
A Amanmuradova (UZB) d. J Larsson (SWE) 76(2) 62
(Q) C Scheepers (RSA) d. G Dulko (ARG) 36 63 64

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails