20100515

2010 Amgen Tour Of California Öncesi

Tour Of California, bu sene belki de Giro'nun bir nebze de olsa geri planda kalmasına neden olacak. Çünkü belki de Team Sky'la birlikte gözlerin en çok üzerinde olacağı takım ve adam Giro yerine California'yı tercih etti; RadioShack.

Sadece beş yaşında olan Amgen Tour Of California, bu sene hazırladıkları etaplarla aslında çok da iyi bir hazırlık fırsatı sunuyor bisikletçilere Tour de France öncesinde.

Tur yarın itibariyle başlayacak ve Eurosport'tan tüm etapları takip etmek mümkün olacak. Gündüz saatlerinde Giro heyecanına ve İtalya'nın güzelliklerine tanıklık ederken gecesinde Lance Armstrong'u görme fırsatımız olacak yani. Nevada'da başlayacak olan tur 23 Mayıs tarihinde sponsor Amgen'in kurulduğu yer olan Agoura Hills'te son bulacak.

Leipheimer kuşkusuz yine en ön plana çıkacak olan yarışçılardan olacak ve Lance Armstrong'la beraber harika bie heyecan sunacaklardır. 2007, 2008 ve 2009'da şampiyon olan Leipheimer şuan "defending champion" durumunda.

Turda yedi UCI ProTour lisanslı takımın yanında iki tane de Continental takımı yer alacak. RadioShack, HTC-Columbia, Rabobank, Liqiugas-Doimo, Quick Step, Saxo Bank ve Garmin-Transitions ProTour lisanslı takımlarken Cervelo Test ve BMC Racing takımları Continental kapsamındaki takımlar.

Sadece Leipheimer ve Armstrong da değil, Cancellara ve Andy Schleck gibi Tour de France'ta çok ciddi iddiaları olacak bisikletçiler de yer alacak.

Pek çok tırmanış etabı olacak bu seneki California Turu'nda ve bu ciddi bir test demek tüm yarışçılar ve takımlar için. İnanılmaz güçlü bir peloton olacak kuşkusuz ki. Ve NBA'deki play-off'lar yetmezmiş gibi bir de şimdi Tour of California için uykusuz geceler başlayacak :)

Leipheimer dört kez ard arda kazanmanın peşinde olacak. Ama işi de çok kolay olmayacaktır çünkü geçen sene ikinci ve üçüncü bitiren Dave Zarbriskie ve Rogers da hemen ensesinde olacaktır Levi'nin. Ayrıca Andy Schleck ve Cancellara iki tane efsane adayı isim de mevcut.

O kadar kaliteli bir kadro varki bu sene, saymakla bitmez. Tour de France'ın efsanesini mi istersiniz, etap galibiyeti olan, klasik yarış galipleri, tırmanış kralları, Olimpiyat madalyalılar. Mark Cavendish, Andy Schleck, Fabian Cancellara, Lance Armstrong, Levi Leipheimer, Tom Boonen, George Hincapie ve Vincenzo Nibali bu isimlerden ilk aklıma gelenler.

En zorlu parkurlardan birisi bu sezon içerisinde düzenlenen turlar içinde. Ayrıca organizasyon ekibi çok titiz çalışıyor. Turun tarihi sezon içinde değişikliğe uğradı, ilk bakışta Giro'yla çakışıyor olmasından dolayı yanlış bir seçim gibi düşünülebilir ama kesinlikle öyle değil. Çünkü yarışçılar hem 3 haftalık bir turun riskini almak istemiyorlar hem de etapların zorluk derecelerine göre karar veriyorlar TdF için.

İlk etap Nevada City'den başlayıp Sacramento'ya kadar gidecek. Ama Nevada'nın tepesinden start alacak yarışçılar ve 168 kilometrelik etapta oldukça uzun bir inişle başlayacaklar yarışa.

177 kilometrelik ikinci etap ise Davis'ten başlayacak ve Napa Valley'ye doğru bir tırmanışa götürecek yarışçıları. Ardından da Leipheimer'ın evine, Santa Rosa'ya doğru bir iniş yapacaklar. Napa Valley civarında King of the Mountains yarışı için kapıları olacak. Ama bu tırmanışlar finish'e yakın olmadığından yine de sprinterlerin günü olacak; diğer sprinterlere oranla daha iyi tırmanabilen sprinter o günün şanslısı olabilir.

Üçüncü etapla birlikte San Francisco'ya yönelecek bisikletçiler ve 183 kilometrelik etapta tırmanışçılar bacaklarını ilk kez test etme şansı bulacaklar. Tunitas Creek, La Honda ve Bonny Doan Road'larındaki tırmanışlar keyifli olacak ve sonrasında Santa Cruz'a doğru iniş başlayacak.

San Jose'deki 195 kilometrelik dördüncü etap oldukça zorlu bir Sierra Grade tırmanışı olacak. Tırmanış bölümlerinde pelotonun pek çok kez gruplara ayrılıp tekrar birleşmesini bekleyebiliriz. Kaçışlar da çok yüksek bir ihtimal olacak, bacağına güvenen kaçsın :) Finish ise düzlükte olacak ve Modesto'da son bulacak.

Visalia'dan Bakersfield'a doğru olan 195 kilometrelik beşinci etap ise pelotonu sık ve sert tırmanışlarıyla bir hayli zorlayacak. Altıncı etap ilk başta Pasedena'da başlayacaktı. Fakat şiddetli fırtınalar yüzünden fazlaca zarar gören bölge turdan çıkarıldı. Şimdi Palmdale'den başlayıp kuzeye ilerleyecek altıncı etap. 214 kilometre uzunluğundaki yolda Big Bear Gölü'ne varana kadar zor zamanlar yaşayacak bisikletçiler. Finish'e doğru 16km'lik bir düzlük olacak, burada da pelotondaki takımların ciddi stratejilerine şahit olabiliriz.

Yedinci etap Los Angeles'ta 33 kilometrelik bir zamana karşı olacak. Sekizinci ve son etap ise Thousand Oaks-Agoura Hills arasındaki 135 kilometrelik parkur yarışı olacak, dört turluk. Mullholland Highway'deki hatırı sayılır tırmanış bölümünün dört kere geçilmesi bir hayli zorlayıcı olacaktır. Etap ve tur Agoura Hills'teki finish'le sona erecek.

Etaplar ve genel itibariyle bazı beklentilerim bu şekilde. Bakalım Lance ve takımı neler yapcak. Andy Schleck'in göstereceği performansı da merakla bekliyorum. İsviçreli Cancellara ve Mark Cavendish de turdaki dengeleri ciddi şekilde alt üst edebilecek isimler.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails