20100306

Tugay ve Jan Derks Üstüne

Şimdi efendim Tugay geldi, Derks niye var gibi laflar dönüyor ortada.

Ayrıca haklı olarak Tugay'ın eğitimci kimliğiyle ilgili belirsizliklerin yarattığı şüpheler var kafalarda. Bunlara bişey diyemem; sonuçta daha geçtiğimiz sezon aktif futbol kariyerine nokta koymuş ve yalnızca birkaç aylık bir süredir futbol eğitmeni olarak görev yapıyor; daha çok staj diyelim.

O yüzden Tugay bunu yapabilir mi? demek, normal.

Tıpkı Tugay bunu kesin başaracak! demenin anormal olması gibi.

Bilemeyiz, ama gönül rahatlığıyla umabiliriz. Ve bir Galatasaraylı olarak, sonuna kadar da heyecanlanabiliriz.

Şimdi gelelim Jan Derks varken Tugay niye hadisesine. Evert Jan Derks takıma dahil olduğunda Flying Dutchman ve PC LionFC gibi önemli blogların yazdığı yazılara yapılan yorumlarla uğraşmıştım. Kim olduğunu hatırlayamıyorum ama oldukça septik bir yorumcunun Derks üzerine sıraladığı sayısız soru vardı. Ben de üşenmeyip hepsini cevaplamıştım.

Öyle olunca da blog'a hakkında bir post koymadım. Ama sanırım şimdi o sorulara verdiğim cevapları toparlayıp bir yazı yayınlamanın vakti geliyor.

Sorular biri şu yöndeydi; Jan Derks'e niye bu kadar güvenilebilir? Bu zamana kadar dünya arenasına sunduğu bir star var mı?

Ben de şu şekilde cevaplamıştım, hem Derks'le ilgili önceden duyduğum kısıtlı bilgi hem de takıma gelişiyle yaptığım araştırmalar sonunda, Jan Derks kariyerine futbolcu olma isteğiyle başlayıp sonrasında beden eğitimi ihtisası yapmış birisi. Overmars'ı yetiştirdiği söyleniyor ama bu büyük bir yanılgı; Go Ahead Eagles'ta çalıştığı doğru. Fakat Overmars, Derks Go Ahead'e geldiğinde zaten dünyanın gözleri önündeydi.

Derks, Hollanda Federasyonu'nda çalıştı. Advocaat gibi bir isme oyuncu ve maç raporları sundu. Sonra İskoçya'da bulundu, Rangers'ın atyapısında. Ordan Bulgaristan'a, başka yeteneklerin peşine gitti. Şimdi hatırlayamadığım bir takımda iki sezon bulundu, o Bulgar takımına ilk altyapı şampiyonluğunu yaşattı ve kıskanan Levski tarafından kapıldı. Burda çok uzun soluklu kalmadı yanlış hatırlamıyorsam; yaşadığı süreçler Bulgaristan'ın kendi anlayışına yatkın olmadığını göstermişti kendisine.

Sonrasında ver elini Asya dedi. Kore'de Çin'de bulundu. Hayır, takım çalıştırmadı.

Ve evet, en hayatî noktaya geliyoruz. Kore'de ve Çin'de ve Japonya'da. TEKNİK DİREKTÖR VE ANTRENÖRLÜK SEMİNERLERİ VERDİ. Büyük büyük yazdım; çünkü bu adamın işi BU. Eğitmek. Oyuncu değil; daha hayatîsini, daha uzun vaadeli ve sağlam geleceklisini; oyuncuyu eğitecekleri eğitmek.

Kore ve Çin futbolundaki ilerlemeleri de görüyoruz.

Biraz ev sahibi, biraz tartışmalı da olsa Güney Kore'nin 2002'deki futbolunu biliyoruz. Çin'deki gelişmeleri biliyoruz. Japonya'nın takımca istikrarlı olamasalar da geçtiğimiz yıllarda sundukları yetenekleri biliyoruz, Jin Sun Park'ı biliyoruz.

Ve şimdi Tugay geldi. Jan Derks de asıl işine başlayacak.

YANİ TUGAY'I EĞİTECEK.

Jan Derks'in görevi asıl şimdi başlıyor.

Bakın, çok büyük bir kavram kargaşası var burada. Evert Jan Derks altyapının başına getirilmedi. Altyapı Koordinatörlüğü'ne getirildi. Yani altyapı işlerini düzenleyecek, tam anlamıyla gidip 8-9 yaşından çocukları alıp elinde düdük, ayağında krampon onlara futbol temellerini öğretmeyecek. Belki bunu da yapacak; ama önce Tugay'ı eğitecek. Tugay da eline düdüğü, ayağına topu alıp kukalarını koyup oyuncularına temelleri öğretecek. Onları çevresine toplayacak, konuşacak. Ve evet, belki arada Jan Derks'le verecekler bu sözlü dersleri.

Neyse, şimdi çok dağıldı olay. Çıkmam lazım, ama bitmedi daha bu yazı.

Daha çok dağılacak :)

Daha çok umutlar vaadeden bir gelecekten bahsedecek.

Tugay'ın A2'nin başına getirilmesinin daha doğru olacağı da söyleniyor, buna da değineceğim. Kısa vaadede evet, haklı olunabilir. Ama diyoruz ya hep; bu devrim.

Daum gibi kısa yoldan başarıya ulaşma fikrine yer yok bu devrimde. Herşey sağlam adımlarla, tek tek adımlarla. Uzun vaadeli parlak bir geleceğe gidiyor bu yol. Belki başarılı olunacak, belki gereken sabır gösterilmeyecek bazı çevrelerce.

Şimdi bu süreç bana çok ciddi olarak Lyon'un yıllarca çabaladığı ve sonra gelip de Ligue 1'e ambargo koyduğu süreçleri hatırlatıyor. Belki Lyon gibi ikinci ligden gelmedik, o kadar düşmedik. Ama geçen sezon yarıştan ciddi şekilde kopmamız, buna benzetilebilir.

Gelince devam edeceğim. Hadin kalın sağlıcakla.

2 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

Eline sağlık güzeldi.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim :)

Uzun süredir blog'a çok uğrayamıyorum. O yüzden elim biraz soğumuş, kafamdakileri çok toparlayamadım daha bahsetmek istediğim, bağdaştırmak istediğim çok konu var ama bakalım biraz daha alışmam lazım eski tempoma :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails