20091208

NBA Development League - I

Aslında bizim futboldaki A2 Ligi’ne benzemekle beraber sanırım en güzel tanımlama FM’deki parent/feeder club ilişkisiyle olacaktır. Gerçi oyun içerisinde genelde çok alt düzeydeki liglerden takımlar olduğundan daha çok kontenjan açmak için kullanılsa da Chad Evans ve Jo’yu sezon başında Manchester City’yle oynarken göndermiştim, 1.5 sezon sonra geri aldım. Jo zaten iyiydi, Chad de oldukça gelişmişti.

Yani sonuç olarak NBDL adından da anlaşılacağı üzere bir gelişim ligi. Ve feeder/parent ilişkisinin asıl sebebi de D-League’de yer alan takımların bir ve birden fazla NBA takımı tarafından takip ediliyor ve destekleniyor oluşu.

Aslında yeni sayılabilecek bir oluşum NBDL. İlk olarak 2001 yılında sekiz takımla başlandı uygulamaya. Draft edilen ancak NBA takımlarında düzenli oynama düzeyine henüz gelememiş oyuncuların gelişmeleri ve ilerleyen dönemlerde kontratlı oldukları takıma daha hazır dönmeleri planlanıyor. Aynı zaman çeşitli sebeplerden performansı düşen ve hali hazırda NBA’de oynamakta olan oyuncuların tekrar form tutmaları için de NBDL’e gönderildiklerine şahit oluyoruz.

Lig başlangıçta Amerika haritasının altında yer alan bölgelerin takımlarından oluşuyordu. Bu da ilk yıllara denk geliyor. Sonrasında yapılan girişimlerle Amerika geneline yayıldı, California, Florida ve Texas gibi eyaletler de lige takım çıkardılar. Hatta ligin genişlemesiyle birlikte Lakers da kendi NBDL takımını oluşturdu ve bunu yapan ilk NBA takımı oldu.

Bu bahsettiğim süreç 2006’ya kadar geçen dönemde gerçekleşti. İşlerin ciddileşmesiyle birlikte David Stern de NBDL’i bir fabrika haline getirip takım sayısını sekizden 16’ya çıkarma kararı aldı. Bu 2005 yılına denk geliyor. Ve bu girişimden sonra NBA takımları NBDL takımlarının “aile”si oldu. Stern’ün bu atılımıyla lig, tam anlamıyla bir altyapı havası kazandı.

Tabii NBDL’in de kendi içinde bir draft sistemi var. NBDL’de yer alan oyuncular takımlarla bireysel sözleşme yapmıyorlar. Aksine ligle sözleşme imzalıyorlar.

Bu draft ve takımlara yerleşme şöyle işliyor;

Oyuncular üç kategoride değerlendiriliyor. Bir önceki sezonda hali hazırda NBDL oyuncusu olanlar, NBA’de o sezon draft edilmiş oyuncular ve bölgesel kategori. Bölgesel kategori ise şu demek; mesela UCLA’de okuyorsunuz ve NCAA yerine doğrudan kendinizi NBA vitrinine sokmak istiyorsunuz. Böyle olunca da California eyaletine bağlı bir takımın bünyesine yerleştiriliyorsunuz NBDL’de.

Takımlar draftta en fazla 10 tane bir önceki yıl D-League’de yer alan oyuncu, en az 2 tane o yıl NBA’e draft edilen oyuncu ve varsa da bölgesel oyuncular. Takımlar da 12 oyuncudan oluşuyor. Ayrıca NBA takımları birinci yada ikinci senesindeki iki oyuncusu “sahipliğini” yaptığı NBDL takımının kadrosuna doğrudan yerleştirebiliyor. Böyle olunca da NBDL takımı kadroyu 12’de tutmak için eski D-League oyuncularını drafttan daha az sayıda seçiyor. NBA’de yaş sınırı 19 ve kolejde bir yıl geçirmiş olmak gerekiyorken NBDL’de sadece 18 yaş sınırlaması var.

Bahsettiğimiz organizasyon NBA olunca NBDL de bundan nasibini aldı, ama bu nasip oldukça güzel ve ligin gelişimi için harika bir atılımdı. 2007 yılında Las Vegas’ta yapılan All-Star oyunlarına NBDL de dahil edildi.

İlk NBDL All-Star'ı, NBDL'in NBA'e kattığı isimler, şuanki takımlar ve izlenmesi gereken oyuncular gibi daha detay, daha "scout" tadında olan kısımlar da bir sonraki yazıda olacak. Hem çok uzun ve kopuk olmasını istemediğimden hem de tamamlamak istediğim birkaç incelemem olduğundan şimdilik birinci kısmı yayınlıyorum. Önümüzdeki günlerde hazır futbola ara vermişken biraz daha NBA/DL'e ve ara ara da NCAA'ye yer vereceğim.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails