20090904

Bruce Bowen Emekli

12 sezon, 3 yüzük, 7 bilek ve 2 surattan sonra Bruce Bowen emekliliğini açıkladı. Üzüldüm. Üzülmedim değil çünkü yavaş yavaş beni NBA'yle tanıştıran jenerasyondan geriye hiç kimsenin kalmayacağı fikrine kendimi alıştırmam gerektiğini bir kez daha gördüm. Ama gelen gençlerin The Rash'in gazabından kurtulacağını bildiğim için de sevindim. Kurt Thomas ve Richard Jefferson'ın da dahil olduğu bir takasla Milwaukee'ye gitmişti bu yaz başında. Ama Bucks ekibi sanırsam ki salary cap sorunları dolayısıyla 31 Temmuz'da kontratını iptal etmişti Bruce'un. O da bir ay sonrasında bıraktığını açıkladı. 


Üzgünüm The Rash için. Özellikle de "pis" olarak görüldüğü için. Tamam, lakabınız The Rash ise bunun bi nedeni vardır ve Bowen da kaşınmıştı. Yaptıkları kastî değildi, hele ki kişiliği sert oyununun tam tersiydi. Şampiyonluk yolunda Ginobili, Parker, Duncan ve hatta Popovich'in de arkasında kalmıştı Bruce ama sessiz sessiz rakibin sinirini de bozmuş, savunmasını yapmıştı. Ama buna rağmen performansının en üst noktasında olduğu yıllarda NBA'in En İyi Defansçısı ödülünü dört kere Ben Wallace'a bir kere de Marcus Camby'ye kaptırdı. All-Defensive Team'e seçilmesine rağmen NBA Defensive Player of the Year ödülünü alamadı. 


Basın açıklamasını yaparken Spurs'ün yaptığı bu takası anlayışla karşıladığını, takasın sonucundaki kadronun takım için çok daha iyi olduğunu söyledi ve her zaman Spurs'le olacağını ama artık bunu oldukça uzaktan yapacağını da ekledi. Gazetecilerden biri de sordu "Kobe Bryant ve Steve Nash'in emekliliğinize vereceği tepkiler ne olacaktır?". Burce Bowen da kıkırdayarak "eminim bir sürü insan memnundur bundan" dedi.


Peki bu kadar insan neden memnun kalıcak The Rash'in gidişinden? Spurs taraftarları gönülden teşekkürlerle uğurlarken diğer pek çok NBA oyuncusu yaka silkerek, alınlarındaki teri fiyuv! diye silerek gönderdiler Rash'i. Popovich'le Duncan Bowen'ın defansif yeteneklerini övdükçe övselerde rakip gardlar özellikle Bowen'ın elinden ve ayağından çok çekmiştir. Bowen yıllar boyunca rakiplerini tut-çek-it'le hırpaladı ama bir türlü rakip oyuncuyu yoklamak'la alakalı bir kural sokturamadı NBA'ye. Özellikle rakibini eliyle yaptığı müdahelelerle sürekli rahatsız etmesiyle nam salmış olan Bowen'a en güzel yakıştırmayı ise zamanında Phil Jackson yapmıştı, Bruce Bowen'a "Edward Scissorhands" demişti.


Fakat ne kadar çok el kol soksa da en büyük hasarı hep ayağıyla verdi Bowen. Wally Szczerbiak'a blok amacıyla zıplamaya çalışırken attığı uçan tekmeyle başardı bunu. Hatta Isiah Thomas, Jamal Crawford'a yaptığı bi hareket yüzünden Bowen'ı "dirty" ilan etmişti ve Knicks takımının tamamından tehditler aldığı iddia edilmişti. Hakkında daha pek çok kastî olduğuna dair itham var. Bikaçı da şöyle olması lazım hatırladığım kadarıyla. Amare Stoudemire Bowen'ın bilerek aşil tendonuna bastığını söylemişti. Daha sonra bi keresinde, sanırım aynı play-off serisinde, Steve Nash'e arkadan yaptığı çok tehlikeli bir müdahale vardı. 


Bi huyu vardı Bowen'ın. Rakibi çok yakın aldığı için ayakları sürekli rakibin, özellikle de şutörlerin, ayağının altında dururdu. Bu huyu yüzünden bi maçta Steve Francis çıktığı bir smaçtan sonra Bowen'ın ayağının üzerine inmişti ve bileği dönmüştü. Oldukça ciddi bi sakatlıktı. Ayrıca Paul Pierce, Dirk Nowitzki ve Ray Allen gibi şutör oyuncular Bowen'dan oldukça fazla kereler şikayetçi olmuşlardı. Hah Ray Allen demişken, Ray Allen'a yaptığı bir faul sonrasında centilmenlik dışı kararı çıkmıştı ve Allen büyük bir sakatlığın direğinden dönmüştü. Bundan sonrası için var olan arkadaşlıklarının bozulduğu söylenir. Gerçi kendisi kaşınmıştı, sonrasında çıkıp kastî olarak yaptığı tek hareketin Ray Allen'a yaptığı faul olduğunu açıklamıştı. En trajiği de Vince Carter'a çektirdiği. 2004'te sezonu kapatmasına sebep olduğu yetmiyormuş gibi 2005'te de aynı şeyi yapmaya kalkmıştı. Ha bide tabi Richard Hamilton çok çekmiştir Bruce'tan.


Neyse sonuç olarak toparlayayım birazcık. El kol yaparak savunması ve rakibi yakın alması yada sert olması bi yana ama karşı taraf için, karşı tarafın kariyeri için çok riskli olan ayak bağı olayıydı onu asıl damgalayan. Ama hakikaten çok riskli bir hareket. Bir kere maçta başıma gelmişti, kinetik enerjiyle de birleşince sahip olduğunuz tüm enerji dönen bileğinizin üzerine geliyor. Turnikeye yada şuta çıkıldığında Bowen'ın ayağının üstüne inmek herkesin korkulu rüyasıydı. 12 sezonda yaklaşık 4.000 maç eder. Bu saydığım olayların da 4 yada 5 tanesinde ceza almıştı. Yani 4.000 maç içinden 4-5 ceza alıyorsa bi oyuncu, o oyuncunun kastîliği konusunda şüpheler oluşmalıdır.


Hoşçakal The Rash. Spurs seni özleyecektir.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails