20100731

2010 Tour de France || Stages 7-10: Alpler'e Çıkış

Stage 7: Tournus - Station des Rousses 165.5km
Altıncı etap en uzun etaptı ve ondan sonra yedinci etapla birlikte Alpler'e gelindi. Fransız Chavanel de tam zamanında yaptığı atakla hem etaba uzandı hem de sarı mayoyu tekrar ele geçirdi. Ve bu sefer hiçbir lafa mahal bırakmadı.

Geçen sefer Cancellara, Frank Schleck'i beklemek için pelotonu durdurmuştu ve etabı resmen nötralize etmişti. Kazadan kurtulan ve hali hazırda pelotonun ilersinde bulunan Chavanel de arkadan bir rakip olmaksızın etap galibiyetine ulaşmıştı. Ve bunu yalnız başına yapmıştı. Bu sefer de yalnızdı; ve tam performans gelen bir pelotona karşı.İlk tırmanışlarda peloton dağılmaya başlamıştı, Chavanel de bu fırsatı geri tepmeyip kaçmaya başladı. Sonlara doğru ki iki uzun tırmanışta ise tekrar birleşti peloton.

Her ne kadar bir tırmanış etabı olsa da asıl adamların performansı için birşey söylemek çok da mümkün değildi bu etap sırasında. Pinaue bütün kapıları önde geçerek polka dot mayosunu korumayı garantileyince temposunu düşürdü ve Chavanel de Hondo'yu atlatır atlatmaz Pinaue'yu da yakalayıp geçti. 

Tabi burada Pinaue'nun puanlarını topladıktan sonra klasmanda iddialı arkadaşı için çalıştığını ve Hondo'nun tempo düşüren grubunu geçmekte yardımcı olduğunu atlamamak lazım. İki kişilik bir Quick Step çalışması gördük. Yedinci etap ilk tırmanış etabıydı ve bacakların durumunu görmekten ziyade bisikletçilerin ısınmasını sağladı. Sadece bir tane dördüncü kategori tırmanış vardı.


Stage 8: Station de Rousses Morzine-Avoriaz 189km
Hem bir kabusun hem de bir rüyanın başlangıcı tadında bir etaptı aslında. Ve epeydir kaza görülmüyordu; Lance tam üç kez düştü. 11.45 gibi bir fark yedi finish'te ve sekizinci etapta Lance için 8. şampiyonluk rüyası sona erdi bir anlamda. Bu işin kabus kısmıydı. Rüya ise Andy Schleck için. Gerçi bu beklenmeyecek bir şey değildi ama sonunda oldu.

Andy Schleck kendisini sarı mayo taşımaya doğru götürecek bir başarıya imza attı bu ilk tırmanış etabında ve etap galibi oldu. Bu sefer çok güçlüydü Schleck. Geçen sene Contador'un atakları karşısında tırmanışlarda cevapsız kalmıştı. Ama bu sefer karşılık veremeyen Contador oldu ve Schleck aldı yürüdü.

Fransız için ise işler hiç yolunda gitmedi. Gerçi çok da şaşmamak lazım Chavanel bir tırmanışçı değil. Kötü tırmandığından demiyorum ama artık Alpler'deyiz ve uzman olmadığınız sürece işiniz bir hayli zor. Schleck'in atağına Navarro/Contador ikilisi cevap vermeye çalıştı ama aradaki mesafeyi bir anda öyle bir açtı ki Schleck Contador fazla birşey yapamadı.

Son metrelerde Euskatel'den olimpiyat şampiyonu Sanchez'le kapıştı Schleck ve üstesinden gelmeyi de bildi.

Ramaz tırmanışından hemen önce ise zaten bir kere düşmüş olan Lance bir kez daha kaza yaptı. Zaten etaptan sonra yaptığı açıklamada kendisi için çok zor bir gün olduğunu, kaza yaptığı sırada grubun Ramaz'a tırmanmaya başladığını ve tempolarının gayet yüksek olduğunu söyledi. Öylesi bir kazadan sonra toparlanıp yetişmesinin çok da mümkün olmadığını da ekledi. Sonunda da;

"Artık gidip son Tur'umun keyfini çıkaracağım."

Stage 9: Morzine-Avoriaz - Saint Jean de Marienne 204.5km
En uzun etabın ardından bir günlük dinlenmeden sonra tekrar tırmanıştaydı bisikletçiler. Özellikle Col de Saises inişini takiben Col de Madelein tırmanışı yarışın en önemli ve zorlu bölümleriydi belki de.

Ve tabii Fransızlar için bir diğer güzel etap sonuydu. Sandy Casar Luis Leon Sanchez ve Cungeo gibi iki önemli ismi geride bırakarak tek kişilik bir diğer kaçış grubu daha oluşturdu kendi başına ve sonunu getirmeyi başardı; 31 yaşındaki Fransız, 2007'den bu yana ilk TdF etap galibiyetine kavuştu.

40km kala Schleck beklenen atağını yaptı Contador'a karşı ama Contador yakalamakta gecikmedi. İnişte ise bir başka eşlikçileri vardı o da inanılmaz iniş tekniğiyle Sanchez. Bu üçlü kaçan grubu yakalamayı başardı ama Casar yaptığı tempoyla bitirmeyi bildi etabı. Sekizinci etapta ilk etap galibiyetini kazanan Schleck, böylece genel klasmanda da liderliğe yükseldi ve sarı mayoyu giydi.

Ama asıl hikaye sarı mayonun bir önceki taşıyıcısında; yani Cadel Evans'taydı. Sekizinci etabın başlarında geçirdiği kazanın izleri hala duruyordu ve bir sprinter olarak bu dağ etabı zaten baştan beri onun için işkenceydi. Ama çok daha farklı bir hikaye vardı bu etabın altında; Cadel Evans'ın ekibi etap sonunda yaptıkları kontrollerde Cadel'ın kırık dirsekle etabı tamamladığı açıkladılar.

Stage 10: Chambery - Gap 179km
14 Temmuz Fransızlar için resmi tatil ve oldukça da önemli bir gün; Bastille Günü. Bastille'i de çok fazla anlatmaya gerek yok, bilinen birşey, 1700'ün sonunda Bastille hapisanesindeki isyanı ve Fransız Devrimi'ne giden yolun ilk adımıdır, başlangıcıdır. Mahkumlar isyanı takiben 14 Temmuz günü Champs-Elysses'de toplanmıştır.

İşte Fransa için böylesi önemli bir günde bir Fransız pek tabii ki etap galibiyeti için çalışacaktı.Etabın başında kaçanlar oldu her zamanki gibi. Oldukça zorlu bir tırmanış ve ayrıca da çok sıcak bir gündü. Böyle olunca peloton, klasman iddialılarının birbirine tutunmasıyla yola devam etti ve kaçanları yakalamak için ekstra bir tempo olmadı.

İçlerinde RadioShack'in Portekizli domestiği Sergio Paulinho'nun da olduğu dört kişilik bir grup kaçıştaydı ve daha sonra bu milli günde etap kazanma şerefi için iki Fransız da katıldı kaçanlara. Pelotonda ise bir başka mücadele vardı; polka dot mayo için tırmanış puanları.

Ama Fransızlar'ın 2010 rüyası Bastille Günü'yle şereflenemedi. Kaçan gruba yetişen iki isim Chavanel ve Casar kadar performans gösteremedi. Tabii bunda Bruyneel'in yönlendirmelerinin de büyük etkisi var. Paulinho 10km kala bir atak yaptı ve tek karşılık verebilen Kriyenka oldu. Fakat Paulinho'nun stratejileri tükenmemişti ve çok akıllıca bir taktikle geride bıraktı rakibini; etap galibiyetine kavuştu.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails