20100731

2010 Tour de France || Stages 11-13: Alpler'in Eteğinden Pireneler'e Doğru

Stage 11: Sisteron - Burges Le Valance 184.5km
Bir başka muazzam etaptı. Her ne kadar ağır Alp etaplarından sonra sadece tek bir tırmanış içeren düz bir etap olsa da dananın kuyruğu sprintte koptu. Onun dışında da birşey yoktu diyebiliriz etap genelinde.

Düz oluşu nedeniyle bisikletçiler biraz da aktif dinlenme yaptılar. Sadece üç kişilik bir kaçan grup vardı ve onlarda 25km kala yakalandılar. Saxo Bank'ın Schleck için yaptığı tempo ve pelotonu çekmesi de bunu sağladı aslında bir anlamda. Saxo Bank'ın temposu bir ara Columbia trenine taş çıkartacak seviyelere ulaşmıştı hatta.

Buralara kadar sorun; ta ki toplu sprint finish'ine gelene kadar. Sprinterler birer domestik alarak önlere geldiler; Petacchi, Farrar, Cavendish, Evans..

Julian Dean, Tylar Farrar'ı Mark Renshaw da Cavendish'i taşıyordu. Renshaw'dan muazzam bir domestik örneği izledik. Çünkü normalde Cavendish'in tercih ettiğinden daha önce sprinte kalkılmıştı ve Cavendish'in patlayıcı gücü bu kadar uzun bir mesafeyi çıkartamayabilirdi. Ama Renshaw'un çalışmasıyla etaba uzandu.

Böyle anlatınca bir gariplik yok gibi. Ama dedim, dananın kuyruğu koptu. Dean, Farrar için koridor açmaya, onu iki Mark'ın önüne taşımaya çalışıyordu. Ve işte o an iki domestiğin kapışmasına şahit olduk. Bu posttan sonra videosunu vereceğim.

Dean Renshaw'un yanına geldiğinde Renshaw da ona doğru gitti. Ufak bir "omuz omuza" mücadele oldu ilk başta. Tabii bunlar çok hızlı gerçekleşiyor; bir yandan da sprint finish'ine hazırlanıyorsunuz hatta ayağa kalkmış sprint basıyorsunuz. Bu omuz omuza mücadeleler olmayan bir şey değil bisiklette, bazen uyarmak amaçlı "ben geldim geçicem seni, kay yana" hesabı, hafif sellektör gibi. Bazense daha sert bir fiziksel mücadele.

Ama Renshaw yapılmayanı yaptı, önce Dean'i üç kez kafaladı daha sonra da Farrar'ın yakaladığı koridoru kapatarak önüne geçti. Cavendish ise bu seneki üçüncü, TdF tarihindeki onüçüncü etap galibiyetine ulaştı ve bir diğer efsanevi sprinter Erik Zabel'i bir etapla geçmeyi başardı.

Bu mücadeleyi böyle heyecanlı heyecanlı anlatıyoruz ama Renshaw için haliyle sonu güzel olmadı; etabın sonunda Renshaw'un diskalifiye edildiği açıklandı. Bu seneki Tur, her geçen gün daha başka, daha muazzam hikayelere sahne oluyor.

Stage 12: Bourge-de-Peage - Mende
Pek de düzlük olmayan, Paris-Nice'ten tırmanışlar ve Deuphagne Liebere güzergahı izleyen bir etaptı. Mende'deki finish ise pek de ünlü olmayan bir yoldu.

İkinci tırmanışa kadar kimsenin kaçışı tamamlanamadı. Ama daha sonra kocaman bir grup kaçmaya başladı; Alexander Vinokourov, Andreas Klöden, Hesjedal, Kiryienka, Sandy Casar, Thor Hushovd, Mario Aerts, Kanstantsin Sivtsov, Carlow Barredo, Anthony Charteau, Perget, A. Moinard, Pauriol, Verdugo, Gregor Bole ve Valls Ferri.

Burada da Cofidis'in çalışması vardı ama Lampre bozdu. Hushovd'ı kaçan gruba sokarak sprint puanlarını almasını sağlamayı denediler. Ama Lampre'den Greg Bole, Hushovd'ı ekarte ederek daha az puan aldırmaya çalıştı. İlk kapıdan Bole önde geçti ama ikinci kapıda yeşil mayoyu Hushovd'a kaptırdılar.

Peloton bir türlü yakalayamadı kaçan grubu; Hesjedal ve Vinokourov görece klasman iddiası daha fazla olan isimler olduğundan bu durum peloton için tehlikeliydi. İlerleyen kilometrelerde önde bir tek Vinokourov, Hesjedal ve Klöden kalmıştı. Vinokourov artık kendisi için bir etap istiyordu ve derdi buydu.

Bu etap 16. etabın hazırlayıcısı oldu. Rodriguez ve Contador beraber tırmandılar ve Rodriguez Contador'un arkasına saklanarak adeta etap için pusuya yattı. Vinokourov'u geride bırakan ikiliden Contador'un çok fazla gücü kalmamıştı; tıpkı Schleck'in Contador'un atağına yanıt verememesi gibi Alberto da Rodriguez'e yenik düştü. Bu etabın ardından Schleck'le aralarındaki fark 31 saniyeye geriledi.

Stage 13: Rodez - Revel 196km
İki tane zorlu tırmanışı olsa da bir sprint etabıydı ama bu tırmanışlardan birisi son kilometrelerde olduğundan sprinterlerin silkelenmesi kuvvetle muhtemeldi.

Chavanel'in de bulunduğu küçük ama etkili bir kaçış grubu oluştu. Tırmanışları atlattıktan sonra etaba gitmemeleri için bir sebep yoktu. Ama son tırmanışta peloton, ortalığı kaçaklara bırkmayacağını gösterdi. Pek çok atak oldu etkisiz, hepsine cevap geldi. Ama Ballan ve Vinokourov'un atağına ayak uydurabilen çıkmadı.

Gün Vinokourov'un günüydü. Aldığı iki yıllık cezadan sonra ve 2005'ten bu yana ilk etap galibiyetine ulaştı. Dün Contador'u taşıdığı için etabı zorlayamamıştı ama bugün kimseye geçiş izni vermedi.

Bir diğer güzel mücadele de peloton vardığında gerçekleşti. Renshaw'suz kalan Cavendish, Hushovd'ın ardından öyle bir sprinte kalktı ki ilk atağı yapan Petacchi'yi de geçti.

Etabın sonunda Contador ve Vinokourov birbirine sarıldı. Vinokourov için zaten inanılmaz duygulu anlardı. Daha önce sırf etap almak adına Contador'u geride bırakmıştı taşıması gerekirken ama bu sefer etabını aldı ve rahatladı. Contador, kendim etap alsam bu kadar sevinmezdim derken Vinokourov da artık sarı mayo için Contador'dan yardımını "esirgemeyeceğini" söyledi.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails