20100527

2010 Roland Garros || Day 3: Biraz Hareket

Üçüncü güne gelelim, biraz tempoyu kaçırdığım için üç ve dördün değerlendirmeleri biraz peş peşe gelecek. Yetiştiremeyeceğimden korktuğum için birkaç not almıştım, zaten Henin'le Nadal'ın kortta olduğu bi günün detaylarını kolay kolay unutacağımı sanmıyorum :) Peki bakalım başlayalım, önce Dinara Safina'nın maçıyla başlayalım ki elenmesi benim için hiç mi hiç sürpriz olmadı, elenmese şaşardım nerdeyse.

Dinara Safina - Kimiko Date-Krumm

Date Krumm. 40 yaş, dile kolay. Henüz Safina küçük bir kızken Krumm'un turda çok iyi işler yapmışlığı var. Safina zaten buraya sakat geldi. Formsuzluğu ortaydayadı. Aslında iki setinin de başlangıçları böyle söylemiyor, kağıda bakarsanız tabii. Ama kağıtta herşey yazmıyor işte.

Date Krumm ilk seti bir anda kayberdiverdi. İkinci sette de 4-2'ye geldiğinde "tamam, dedim. Safina'ya gün doğdu". Ama. Bu "ama" oldukça büyük. Date Krumm yaşına başına bakmadan, utanmadan maça tutundu :)

Hem de o kadar güzel tutundu ki, belki de bu mağlubiyet Safina'nın çok uzunca bir süre kortlara kendisini tam olarak verememesine neden olabilir. Geçen sene Roland Garros finalinde hezimete uğraması, sonrasında Wimbledon'da yarı final maçında Venus'ten yalnızca bir oyun alarak elenmesi ve peşi sıra gelen sakatlıklar.

Zaten mental gücü oldukça zayıf olan, hani resmen göze hoş gelmeyen tenis oynayan Safina, abisine hiç çekmemiş. Şimdi de bir önceki sene finalini oynadığı Grand Slam'de daha ikinci turdan elenmenin yükünü nasıl kaldıracak, merak etmemek elde değil açıkçası.

Tabii Safina da aslında yaşına hürmeten Krumm'u oyuna dahil etmek için elinden geleni yaptı; tam 17 çift hata. Eh, 40 yaşına gelmiş ama hala daha tutkusu olan bir tenisçiye bu fırsatları verirseniz o da bir yerden sonra geri çevirmez. Krumm, Safina'yı sadece Roland Garros'un dışına atmakla kalmadı, Safina'nın pek çok puanına da mâl oldu.

Krumm da Roland Garros'ta maç kazanan en yaşlı ikinci isim oldu bu maçın ardından. Sevinci görülmeye değerdi, eşi, antrenörleri ve destekçileri karşısında inanılmaz duygulu anlar yaşadı ve sanki bütün Slam'i kazanmışçasına sevindi, dile kolay 40'a ramak kala Paris'te "defending runner-up" karşısında galip gelmek. Her ne kadar Safina inanılmaz bir çöküş içinde olsa da.

Justine Henin - Tsvetana Pironkova

Henin bu sene beni ne kadar mutlu ettiğini eminim bilmiyordur :) Ama etti. Pironkova geçtiğimiz aylarda sorun çıkarıyordu Henin'e. Ama bu maçta başaramadı, Henin domine etti oyunu. Pironkova'nın da hakkını verelim, güzel vuruşlar çıkardı. Ama set alamadı Henin'den. Henin de rahat sayılabilecek bir maçla bir üst tura çıktı.

Tabii yine Henin servislerinde problemler yaşadı bir yerden sonra. Hiçbir zaman boyu yüzünden istikrarlı bir servis atıcısı olmadı, elbette pek çok silahının içinde servisi de var ama hemen her maçında servis problemleri de yaşadı.

Bir ara hakikaten ciddi sorunlar yaşadı ama altından kalkmasını bildi. Ve bana bir kez daha gösterdi ki Henin'i yine sadece Henin yenebilir. Çünkü mental gücünü, belki de erkeklerde bile olmayan o inanılmaz tek el backhand'ini, ayak oyunlarını, kort üzerindeki inanılmaz hareket yeteneğini, file önü ve baseline oyunlarını ne kadar iyi oynadığını biliyoruz.

Ve tüm bunları birleştirdiğimizde, Henin'in oyunu üzerinde dominasyon kurmak her yiğidin harcı olmuyor. Ve rakiplerine bu fırsatı veren çoğunlukla ard arda yaptığı basit hatalar, kaçırdığı voleler, fileye taktığı forehand'ler ve servislerinde yaşadığı problemlerle Henin'in kendisi oluyor.

Bu maçta da kısa bir dönem Pironkova'ya bu fırsatı vermek üzereydi ama kısa tuttu. Biraz daha süreklilik katmalı oyun içerisindeki istikrarına. Şimdi Sharapova'yla karşılaşacak ve Sharapova kariyer Grand Slam'i için geliyor belki de. Sharapova karşısında turu geçmek istiyorsa ona maç içerisinde bu fırsatları vermemeli. Büyük ihtimalle 3 setlik ve ucu açık bir maç seyredeceğiz ama ben Henin'i taraftarla da birlikte bir adım önde görüyorum.

Andy Roddick - Jarko Niemenen

Roddick. Tipik bir Amerikalı. Toprağa verdiği değer sıfırın altında. Roddick Roland Garros öncesi toprak kort sezonunda yer almadı. Sebeplerini bilmiyorum ama yoktu. Bir tek Agassi, Roland Garros'a hakkını veren Amerikalı'ydı. Görünüşe göre Sam Querrey de buna katkıda bulunamayacak, elendi. Ama Ginepri'ye ki o da bir Amerikalı.

Roddick bana göre saygısızlık noktasına kadar giden bu toprak tavrında hak ettiğini bulmak üzereydi Niemenen tarafından ama olmadı ne yazık ki. 2-0'dan gelerek maçı kazandı Roddick. Niemenen'in performansı heyecan vericiydi. Son sette servisini kırdırmasına rağmen geri kazanmak için inanılmaz mücadele verdi ve Roddick'in servis oyunlarında çok sağlam durdu.

Ama kırdırdığı bir servis, ona 2-0'ın ardından maça mâl oldu. Roddick de bir üst tura çıktı ki bu durumdan hiç memnun olduğum söylenemez. Sevemedim, sevemiyorum bu adamı. Sevmeye de uğraşmıyorum zaten. Toprak candır ya. Ama şimdi hakkını verelim hakikaten çok keyifli bir maçtı, güzel oldu yani böyle bir 5 setlik maç.

Rafael Nadal - Gianni Mina

Monfils'in karbon kopyası bir adamla oynadı Nadal. Aynı atletiklik, aynı önemli forehand'ler. 1992 doğumlu Mina. Ve ilk oyunlarda Nadal'ı zorlamayı başardı da. Ama Nadal için problem olmadı bu fazla. Rahat bir maçla üç sette adını bir üst tura yazdırmayı başardı.

Mina aslında pek çok servis kırma şansı yakalasa da yararlanamadı bunlardan. Oyunun kritik bölümlerinde yaptığı basit hatalarla da Nadal'ın ekmeğine yağ sürdü.

Bu 92'li genç adam geçtiğimiz yıl junior kategorisinde Roland Garros finali oynadı. Monfils'ten çok daha başarılı olacağını düşünüyorum. Maç içindeki set sonuçları çok net gözükse de çantada keklik bir maç da değildi, Nadal'ı bu kadar öne taşıyan bitiriciliğiydi diyebilirim. Mina'nın ortaya koyduğu mücadele ve oyun hakikaten takdire değerdi.

Önümüzdeki sene bu çocuğun adını daha çok duyacağız, bir kenara yazmanızı tavsiye ederim. Zira, junior kategorisi ülkemde pek ilgi uyandırmıyor. O yüzden bilmeyenler, daha önce izlemeyenler olabilir.

Diğer Sonuçlar;

K Date Krumm (JPN) d. (9) D Safina (RUS) 36 64 7
(12) M Sharapova (RUS) d. (Q) K Pervak (RUS) 63 62
(13) M Bartoli (FRA) d. M Elena Camerin (ITA) 62 63
(16) Y Wickmayer (BEL) d. S Zahlavova (CZE) 61 61
(18) S Peer (ISR) d. (Q) N Llagostera Vives (ESP) 61 64
(21) V Zvonareva (RUS) d. A Brianti (ITA) 63 61
(22) J Henin (BEL) d. T Pironkova (BUL) 64 63
(23) D Hantuchova (SVK) d. T Tanasugarn (THA) 61 61
(25) Z Jie (CHN) d. E Bychkova (RUS) 75 64
(29) A Pavlyuchenkova (RUS) d. A Cornet (FRA) 64 62
O Govortsova (BLR) d. C Suárez Navarro (ESP) 76(9) 61
S Bammer (AUT) d. M Duque Marino (COL) 60 61
K Flipkens (BEL) d. A Morita (JPN) 61 64
K Zakopalova (CZE) d. K Srebotnik (SLO) 76(3) 46 62
A Rodionova (AUS) d. E Makarova (RUS) 63 62
J Craybas (USA) d. K O'Brien (GBR) 60 46 62
(Q) A Pivovarova (RUS) d. I Raluca Olaru (ROU) 64 63
(LL) B Mattek-Sands (USA) d. V King (USA) 62 62
(WC) J Groth (AUS) d. C Yung-Jan (TPE) 62 63
(WC) O Sanchez (FRA) d. S Perry (USA) 76(4) 60

[2] R Nadal (ESP) d G Mina (FRA) 62 62 62
[6] A Roddick (USA) d J Nieminen (FIN) 62 46 46 76(4) 63
[7] F Verdasco (ESP) d I Kunitsyn (RUS) 64 62 62
[9] D Ferrer (ESP) d D Guez (FRA) 61 63 61
[16] J Ferrero (ESP) d P Cuevas (URU) 64 63 61
R Ginepri (USA) d [18] S Querrey (USA) 46 76(3) 64 62
[22] J Melzer (AUT) d D Sela (ISR) 75 62 64
G Zemlja (SLO) d. [26] J Monaco (ARG) 76(6) 36 75 63
[28] L Hewitt (AUS) d J Chardy (FRA) 75 60 64
[30] P Kohlschreiber (GER) d K Beck (SVK) 76(7) 61 61
N Mahut (FRA) d M Zverev (GER) 61 62 64
P Riba (ESP) d M Gicquel (FRA) 63 62 76(5)
A Seppi (ITA) d S Ventura (ESP) 75 64 75
B Kavcic (SLO) d E Schwank (ARG) 36 63 75 40 ret. (heat stroke)
D Istomin (UZB) d B Becker (GER) 75 75 63
F Serra (FRA) d M Russell (USA) 64 60 61
T Gabashvili (RUS) d D Koellerer (AUT) 62 62 61
H Zeballos (ARG) d M Fischer (AUT) 76(6) 67(8) 16 64 86
P Starace (ITA) d I Marchenko (UKR) 67(5) 61 63 63
X Malisse (BEL) vs S Greul (GER) - To Finish 64 76(7) 1-1

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails