20110405

Las Claves De Cruyff: Shakhtar? Eşsiz Bir Takım

Johan Cruyff El Periodico gazetesindeki haftalık köşesinde dün yayınladığı yazıda Madrid'in Sporting mağlubiyetini, ligi ve Shakhtar'ı değerlendirdi. Google Translate saolsun, ben de İngilizce'den çevirdim.

Beklenmedik de olsa Madrid'in Sporting'e kaybetmesi ve Barça'nın Villarreal'i yenmesi iki takım adına da ligin gidişatını büyük ölçüde belirledi. İki takım da Copa için ve kalan diğer kupalar için mücadele edecekler. Cumartesi günü Madrid şampiyonluğu kaybetti. Belki matematiksel olarak şans sürüyor fakat herkes biliyor ki kalan sekiz maçta Barcelona puanları toplamaya devam edecek.

Artık biraz daha ileriye bakmanın vakti. Önümüzdeki lig maçı iki Şampiyonlar Ligi maçının arasında. San Mames’teki Bilbao maçı Madrid için sadece dert demek, sıkıntı demek. San Mames’e kaybetmek için mi gidecekler? Asla. Hala daha verdikleri bir mücadele var ligde. Ve aynı şekilde mücadele eden bir rakibi var Madrid’in. Ama kabul etmek lazım ki kafanız başka bir şeye odaklanmışken herşeyinizi vermeniz çok zor. Sahaya kimle çıkarsanız çıkın; as takımla çıkın, yedeklerle yada ikisinin karışımıyla. Fark etmez.

Bu sebeplerden dolayı Madrid’ten ligde muhteşem performanslar görmeyi beklemiyorum; Barcelona’dan da. Ama elbette Barça’nın sebebi çok başka. Guardiola Villarreal maçından hemen sonra artık biliyordu ki yedek oyunculara bu maçtan sonra daha fazla süre verebilir. Jet-lag, sık yolculuklar, yorgunluk gibi şeylerden Messi’yi ve diğer isimleri koruyabilir. Artık Guardiola’nın önünde rotasyona gidip farklı isimlere şans vermek için bir engel yok. As oyuncular ligde kalan sekiz maçta daha az yorulacaklar.

Barça her ne kadar geçen sezona göre 4 puan daha fazla toplamış olsa da asıl şok edici şey lig rekorunu kırmaları olur. Ve eğer geçen sezonun 99 puanını aşacak olurlarsa şapka çıkartacak ilk kişi ben olacağım. Ama rekoru kırmaları Barça'dan çok Real Madrid'in kalan sekiz maçta göstereceği performanslara bağlı. Ve eminim ki Real Madrid ligi ikinci olarak tamamlayacaklarını kabullenecek. Ve geçen hafta olanlar, orada kalacak; ligin kaybedilmesi diğer hedeflerine olumsuz yönde etki etmeyecek.

Sporting mağlubiyetiyle aldıkları hasar minimumda kalacaktır. Madrid elbette ligi bitene kadar bırakmayacaktır ama en azından sezonun kalanına dair hedefleri iyice netleşecek ve oyuncular da mental açıdan kalan hedeflere odaklanacaktır. Şampiyonlar Ligi ve Copa del Rey'e herşeylerini vereceklerdir. Ve sezondaki bu düellonun kazananını Copa finali ve muhtemel bir Şampiyonlar Ligi yarı finalinde göreceğiz. Herşey olabilir. Ve her ne olursa olsun bu sezon iki takım için de harika geçmiş olacak. Madrid bir şampiyonluk alırsa çok güzel olur, iki şampiyonluk alırlarsa harika olur. Barça'nın durumunda ise bu bir üçlemeye kadar gidebilir.

Barça'nın kalan puanları da toplayarak ligi alacağına eminim - Copa del Rey finalini bir kenara koyacak olursak. Kesin olarak bildiğim bir şey daha var ki o da Real Madrid'i Şampiyonlar Ligi yarı finalinde gördüğüm. Ama Barça için o kadar emin değilim. Shakhtar çok tehlikeli. Madrid'te ise kadro kalitesinin yanında Şampiyonlar Ligi'ne herşeylerini verecek olmalarının büyük avantajı var. Tottenham ise bir İngiliz kulübü olmasının da getirdiği geleneklerle bozmaya yönelik, çabuk ve direkt bir futbol oynuyor. Ama öbür yanda Shakhtar var ki o bambaşka bir hikaye; Tottenham'dan çok çok daha tehlikeli.

Olabilecek En Kötü Eşleşme

Ukrayna ekibi eşsiz bir takım. "Tek"ler. Onlar için takım içinde takım diyebilirim, iki farklı takımdan oluşuyorlar; Kaleci, defans ve ortasaha - Ülkede yetişmiş oyuncuların Srna gibi çok üst düzey Avrupalılar'la harmanlanışı. Ve hücum hattı - Brezilyalılar; inanılmaz yetenekliler. İki çok farklı oyuncu grubu ve bunları bir bütün olarak oynatabilen bir teknik direktör. Savunmada sağlam, hücumda ise bir o kadar tehlikeli.

Tecrübeli ve artık bir veteran olan Mircea Lucescu belki de yapılması en zor şeyi başardı; dengeyi sağladı. Ve şuanki Shakhtar bir iki sene öncesinden çok daha iyi; teknik direktörlerinin çalışması ve sağlanan bütçe sayesinde. Favori olarak elbette Barça gösteriliyor - o bariz tarzları ve bunu mümkün kılan oyuncuları. Ve Barça daha önce Shakhtar'la önemli maçlar oynadı. Ama hep çok zorlu geçti. Eğer Guardiola'nın öğrencileri yarı finale çıkmak istiyorsa bunun için çalışmaları lazım, hem de çok. Ve diğer çeyrek finallerden çok daha fazla çalışmalılar, bu kesin.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails