20101113

Enes Kanter, Kentucky, Fenerbahçe Ülker & NCAA

Enes'in ne koşullarda Fenerbahçe Ülker'den ayrıldığını ve NBA'de oynama hayallerini NCAA üzerinden gerçekleştirmek istediğini tekrar tekrar anlatmanın anlamı pek yok. Çok fazla yazıldı çizildi zaten.

Enes zaten biliyordu Amerika'ya gittiğinde Kentucky Wildcats'le çıkacağı kolej kariyerinde birkaç maç ceza alabileceği. Bunun bilincinde gitti. Çünkü Enes giderkenki kurallarda amatör statüsünü yitirmiş, yani profesyonel kontrat altında maça çıkmış oyuncular çıktıkları maç sayısı kadar NCAA müsabakasından men ediliyordu. Enes de dördü Euroleague beşi TBL olmak üzere toplamda 9 maça çıkmıştı Fenerbahçe Ülker'le.

Sonrasında Olympiakos ve Fenerbahçe kendisine profeyonel kontrat önerdi ama Enes NCAA'in kurallarını bildiğinden kabul etmedi. Önce Washington Huskies'e gidecekken sonrasında Calipari'yle çalışma fırsatı nedeniyle Kentucky Üniversitesi'nin yolunu tuttu.

Bundan birkaç ay önce ilk incelemeler başlatıldı. Şuan için Enes'in hakları aslında Fenerbahçe Ülker'de. Fenerbahçe Ülker'in gönderdiği belgelerin incelemesi sonucunda Enes Kanter'in giderler haricinde profesyonel anlamda 33.000$'lık bir gelir elde ettiği ortaya çıktı Fenerbahçe'den 2008-2009 sezonu dahilinde.

NCAA'in akademik işlerden sorumlu başkan yardımcısı Kevin Lennon da yaptığı açıklamada buna dikkat çekmiş ve şunları söylemişti;

Enes kendisi için mümkün olan en üst seviyede forma giyme imkanından faydalanmıştır. Ama temel giderlerinin haricinde aldığı ödemeler bizim üniversiteler arası spor yönetmeliğimizle çelişmekte ve uymamaktadır.

Calipari çok fazla yorum yapmasa da Barnhart Kanter'in amatör statüsünü ihlal etmediğine inandığını söyledi. Ve Kentucky Üniversitesi bu karara karşı çıktı. Temyiz süreci devam ederken Enes müsabakalarda yer alamayacak ve takımla beraber deplasman yolculuklarına katılamayacak ama antrenmanlarını sürdürecek.

Enes'ten önce de pek çok Avrupalı isim draftlara katıldı; hem de profesyonel olarak. Bu sene Fransız Kevin Seraphin kolejde oynamadı hiç. Ricky Rubio beşinci sıradan seçildiğinde Avrupa'da profesyonel oyuncuydu ve kolejde oynamadan draft edildi. Aynı şekilde bir önceki draft'ta da benzer şeyler oldu. Danilo Gallinari de New York Knicks için seçildiğinde kolejden gelmemişti. Ve hepsi profesyoneldi.

Kurallar değişti dedik. Eskiden çıktığınız maç kadar müsabakadan men ediliyordunuz NCAA'de. Fakat değiştikten sonra profesyonel gelir elde etmediğiniz sürece, yani profesyonel kontrat altında bir oyuncu olmadığınız sürece amatör statünüz korunmuş sayılıyor ve kolejde sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Ancak Nedim Karakaş'ın NCAA'e ulaştırdığı belgeler ve ödemelerle ilgili bilgiler sonucunda NCAA kararını açıkladı. Nedim Karakaş, Enes'in ailesine ev ve maddi destek sağladıklarını, aylık $6.500 maaş aldığını ve birkaç tane daha ek ödemenin, yani bu anlamda profesyonel kontrat altındaki gelirinin olduğunu belgelediler NCAA'e.

İncelemelerden sonra Enes tamamen NCAA'den men edildi. Kentucky karara karşı çıktı ve sonucu bekleniyor. NCAA'in resmi sitesinden yayınlanan karar ise şu şekilde;

NCAA, Kentucky Üniversitesi sporcu öğrencisi Enes Kanter'i oyunculuk haklarından Türkiye'de oynadığı kulüpten temel ihtiyaç ve harcamalarının haricinde gelir elde ettiği gerekçesiyle men etti.


Kentucky Üniversitesi Division I Sporcu-Öğrenci Komitesi'ne bu kararın iptali için baş vuracak bu ayın sonunda. Komite, hakların geri kazanımı için yapılacak son temyiz imkanı. Komite, NCAA temsilcilerinden, üniversitelerden ve konferanslardan bağımsız durumda ve kararın kaldırılmasına yada azaltılmasına karar verebilir ancak cezayı yükseltemez.


Temel ve gerekli harcamalar NCAA kuralları tarafından belirlenmiş olup genellikle oyuncunun turnuva harcamaları ve antrenman giderleriyle alakalıdır. Bazı durumlarda yemek ve barınma da antrenman yada turnuva giderlerine dahil olup koç masrafları, sağlık sigortaları ve ulaşımı da bunun dahilindedir.


Kanter Türk kulübü Fenerbahçe Ülker adına 2006-2007 ve 2008-2009 sezonları arasında üç sezon boyunca forma giydi. İki sezon boyuncu takımın 18 Yaş Altı Genç Takımı'nda oynamasına rağmen 2008-2009 sezonunda A Takım'da mücadele etti. Üniversite ve NCAA Kabul Kurulu'nun incelediği belgeler doğrultusunda Enes Kanter'in 2008-2009 sezonunda kurallar dahilinde temel harcama olarak gözüken gelirlerin dışında $33.033'lık ektra bir gelir aldığı belirlendi.


Yeni NCAA kuralları öğrencilerin profesyonel kulüplerin A Takım'larında oynamalarına izin verirken amatör statülerini gözetmelerini söylüyor. Kanter'in durumunda olduğu gibi, temel giderlerin haricinde kalan gelirler kurallara aykırı durumda.


Kurul kararları alırken her olayın kendi içindeki pek çok faktörü göz önünde bulunduruyor. Bu da durumun doğasını ve ihlalin boyutlarını incelemeyi içeriyor. Kurallar dışındaki gelirler, öğrenci sporcunun bu durumdaki sorumluluğu, üniversitenin dahli gibi faktörler de inceleniyor.


Kanter Amerika'ya 2009 yılında geldi ve bu sonbaharda Kentucky Üniversitesi'ne kayıt olmadan evvel bir hazırlık okuluna gitti.


Temyiz süreci devam ederken NCAA Enes Kanter'in antrenmanlara çıkmasına izin verirken takımla birlikte deplasman seyahatlerine gitmesini ve müsabakalara çıkmasını yasaklıyor.


Kronolojik Özet


NCAA Kabul Komitesi Kentucky Üniversitesi ile ilk olarak Mart 2010'da görüştü. Enes Kanter'le ise 24 Mart 2010 tarihinde ve kendisine profesyonel basketbol takımında yer aldığı süreçle ilgili sorular yöneltildi. Sürecin başından sonuna kadar NCAA pek çok görüşme yaptı ve çeşitli belgelerle dosyayı incelemeye aldı.


Haziran ayında NCAA, Kanter ve Kentucky'yi Türk takımından gelir elde ettiğine dair bilgiler aldıkları konusunda bilgilendirdi. Ağustos ayında ise Kanter ve babası bu gelirleri doğruladılar. Ağustostan Ekim ortasına kadarki süreçte NCAA, Kentucky Üniversitesi'nin dosyayı takibinde üniversiteyi asiste etti.


Ekim 25'te Kentucky yapılan değerlendirmeleri kabul etti ve 27 Ekim'de hakların geri verilmesi için Sporcu-Öğrenci Komitesi'ne müracaat edildi. Komite ön incelemenin ardından 1 Kasım'da daha fazla bilgi için üniversiteye geri dönüş yaptı. Kentucky Üniversitesi 4 ve 8 Kasım'da bilgilerle birlikte tekrar başvurdu Komite'ye. NCAA ise 11 Kasım'da açıkladı kararını.

Durumlar böyle. Hafif dağıldı, bu aralar ne yazmaya çalışsam biraz uzadı mı dağılmaya başlıyor. Twitter böyle yapıyor olsa gerek. Piiii.

Neyse.

Zaten hiçbir zaman anlayamamıştım Enes'in kolej tercihini. Avrupa'dan alacağı temel eğitimi, bir uzun olarak Avrupa'dan öğreneceği ayak oyunlarını ve potaaltı stratejilerini kolejde alması çok da muhtemel olmayacak. Zaten kalıplı bir adam genç yaşına rağmen. NBA'in fiziksel koşullarına görece daha rahat ayak uydurabilecek durumda.

Umarım kararlar lehine gelişir. Cezasında indirime gidilir. Bu arada Kentucky Üniversitesi de bu kararı protesto ediyor ve Fenerbahçe Ülker'in Enes'i artık "özgür" bırakmasını istiyorlar. Bunun için de "Free Enes" kampanyası başlattılar. Tişörtler, pankartlar..

Tabii ki böyle bir değeri kaybetmek istemiyorlar. Sonuçta Kentucky Wildcats'in DeMarcus Cousins'tan sonraki ismi olması bekleniyordu Enes Kanter'in. Üniversitenin itirazı kabul edilmezse Enes ne yapacak.. Gerçekten çok merak ediyorum.

2 yorum:

Spooky dedi ki...

Enes gibi gelecek vadeden, dikkat çekmiş bir profesyonel sporcu adayının bu hataya düşmesi inanılmaz.

Ne olursa olsun başlıca suçlu Enes'tir. Şimdi erken gireceği Draft'tan nasıl çıkacağı ve sonrasında NBA'e uyumu önemli.

Adsız dedi ki...

Kesinlikle. Ama anlayamadığım iki şey var. Biri Fenerbahçe'nin bu durumdaki rolü, diğeri de Enes'in NCAA ısrarı.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails