20100925

2010-2011 Sezonu || Galatasaray Orta Sahası


Mevcut Galatasaray Orta Saha Oyuncuları

-Defansif Orta Saha-
  • Mustafa Sarp
  • Ayhan Akman
  • Barış Özbek
  • Musa Çağıran
  • Lorik Cana
-Ofansif Orta Saha-
  • Elano Blumer
  • Arda Turan
  • Harry Kewell
  • Juan Pablo Pino
  • Zvjezdan Misimovic
  • Serdar Özkan
  • Aydın Yılmaz
  • Emre Çolak
Kadroyu kağıt üzerinde ele aldığımız zaman, ciddi anlamda kaliteli bir kadroya sahibiz. Özellikle ofansif orta sahamızdaki kaliteli oyuncular ve alternatif bolluğu göze çarpıyor. Fakat 5.hafta itibariyle bu kadrodan beklediğimiz verimi alamadık. Bunun en büyük nedenlerinden biri defansif orta saha oyuncularımızın oyunu ileri taşıyamaması. Aslına bakarsanız bir çok sorun var. Herşeyi bu bölgeye yüklememiz de doğru değil.

En çok eleştirilen bölge olan defansif orta saha, oynamaya çalıştığımız 4-3-3 taktiğine tam anlamıyla zıt bir durumda. Sistem gereği oyunun her 2 yönünü de kontrol edebilecek en az 1 oyuncunun bu bölgede bulunması gerekiyor. Fakat sezon öncesi o kadar belirtilmesine rağmen bu bölgeye alınan oyuncular bu özellikleri taşıyan oyuncular olmadı. Bir tek Musa Çağıran bu özelliklere sahip ama o da henüz çok genç olduğundan dolayı kadroda yeterli şansı bulamıyor.

Eee durum böyle olunca istediğimiz oyunu sahaya yansıtamıyoruz. Orta sahadaki bu 2 kişilik kontenjan genel olarak Ayhan Akman&Mustafa Sarp ikilisine ayrılıyor. Ayhan'ın eskisi gibi fizik gücüne sahip olmaması, Mustafa'nın ise koşuyor gözüküp, sürekli toptan kaçması takımı içten içe bitiren en önemli faktör bence. Maçlarda özellikle Mustafa Sarp'ı takip etmenizi öneriyorum. O zaman ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Sezon başında ben de Mustafa'yı savunanlardandım fakat eleştireleri dinledikçe daha fazla takip etmeye başladım ve gerçekleri gördüm.

Gene de bu iki oyuncuya sürekli eleştiri getirilmesine de karşıyım. Çünkü bu adamların kapasitesi bu kadar. İllaki bir suçlu aranıcaksa bu, onları oynatan Frank Rijkaard'dır. Tamam, adam çok kariyerli ve saygı duyulası biri ama izin verin de arada eleştirilsin. Ne zaman biri Rijkaard'a birşey dese hemen üstüne çullanılıyor. Neymiş elindeki kadro buymuş, daha ne yapabilirmiş. Yahu senin elinde Lorik Cana gibi gittiği ilk sezon premier lig'de kaptanlık yapmış bir adam var. Yabancı kontenjanından dolayı oynatılmadığı söyleniyor ama olaya mantıklı bir açıdan baktığımız zaman, ilk 11 yazılırken, Lorik Cana, adı ilk yazılacak oyunculardan biridir. Çünkü senin elindeki mecvut kadro içerisinde o bölgede oynayabilecek en iyi oyuncun bu adam ve senin taktiğin içerisinde bu bölge kilit bir role sahip. Lorik Cana da box 2 box diye tabir ettiğimiz bir oyuncu değil fakat en azından fiziksel olarak ve mental olarak şu an ki orta saha oyuncularından 1 adım önde. Onun haricinde Lorik Cana'ya partner olarak Musa ya da Barış düşünülebilir. Emin olun Ayhan ve Mustafa'dan daha iyi olacaklardır. Özellikle Musa'dan çok ümitliyim. Bu adam ki geçen sezon Bank Asya 1.ligin en değerli oyuncusu. Messi, Bojan gibi yeteneklerin önünü açan Rijkaard, biraz da bunları gör, lüften ! Tutar, tutmaz orası tabiki kesin değil ama kötü oynayacaksak da bu adamlarla oynamayı tercih ederim.

Ofansif orta saha ise kalite/verim açısından çok dengesiz. Elano Blumer gibi Brezilya milli takımının banko oyuncusu bizim takımımızda bir türlü isteneni veremedi. Ya biz onu yanlış yerde oynatıyoruz ya da bir takım problemleri var. Bunlar mutlaka ortaya çıkarılmalı. Böylesi bir değer yedek kulübesinde oturmamalı.

Elano gibi Arda Turan'da yeterince faydalanamadığımız oyunculardan. Milli takım performansıyla Galatasaray'da gösterdiği performans arasında dağlar kadar fark var.Bunun nedeni olarak üstündeki baskıyı ve sol tarafta özgürce oynayabilmesini görüyorum. Taraflı medya sağolsun inanılmaz derecede üzerine oynuyor. 23 yaşında Galatasaray'ın kaptanı olmak kolay değil elbet... Burada Arda'nın da suçu yok değil . Bunlara göğüs germeyi bilmesi lazım. Herşey surat asılarak gösterilmezki. Koskoca Galatasaray'ın kaptanı Arda Turan, #66'dan #10'a geçtiğinden beri gülmeyi unuttu. Klasik yıldız oyuncu nazı diyelim , sineye çekelim bare. Burada taraftara düşen en önemli görev, ona her daim destek olmak ve arkasında durmaktır. Galatasaray taraftarı, futbolcusunun sevgilisinden dem vurarak ona tezahürat yapabilecek kadar alçalmamalı.( Anlayana )

Diğer ofansif oyuncularımızdan Pino ve Misimovic ise takıma yeni yeni ısınıyorlar. Pino'nun sakatlıktan yeni çıkması, Misimovic'in ise henüz yeni takıma katılması mazur görülebilecek şeyler. Özellikle Misimovic'in takıma tam anlamıyla adapte olması durumunda neler yapabileciğini çok iyi göreceğiz. Böylesine asistçi bir oyuncuyla oynamak her forvet'in hayalidir heralde.
Baros ve Mehmet Batdal ne kadar şanslı oldukları en kısa sürede göreceklerdir bence.

Aydın, Serdar ve Emre Çolak ise şu an için rotasyonda kullanabileceğimiz oyuncu rolündeler. Her daim hazır olmaları ileride ilk 11 oyuncusu olmaları açısında çok önemli. Sonuç olarak bu 3 oyuncu da çok genç. Biraz sabır ve ekstra çalışma onları ileriye mutlaka taşıyacaktır.

Ve Harry Kewell... Onu bilerek en sona sakladım. Böylesine profesyonel ve iş ahlakına sahip bir adam kolay kolay gelmez bu ülkeye. Harry Kewell bizim için çok büyük bir şanstır. Bu gözlerin Hagi'den sonra gördüğü en iyi yabancı oyuncu Harry Kewell'dır. Profesyonelliğinin yanı sıra gerektiği zaman forvet olarak da görev alabilmesi onu takımın jokeri yapıyor. Tek dezavantajı sakatlığı ama bunu da oyunda aldığı sürelerle engelledik gibi. 60 dakikada olsa Harry Kewell bu takımın en önemli parçasıdır. İstersen kulübede ol, istersen sahada... Hep bizimle kal Harry !


Herşeyin daha güzel olması umuduyla...



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails