20100923

2010-2011 Sezonu || Galatasaray Defansı


Yıllardır devam eden sorun, bu sene de devam ediyor ve Galatasaray, defansta bir türlü istikrar sağlayamıyor. Bunun yanı sıra ,bilindiği üzere 4-3-3 taktiğinin gereği olarak, beklerden en az birinin hücuma azami derecede katkı vermesi ve stoperlerin oyun kurma becerisine sahip olması gerekiyor. En azından bu taktiği hakkıyla yerine getirmeyi istiyorsanız, bu şartları sağlayan bir takımla sahaya çıkmalısınız.

Mevcut Galatasaray Defans oyuncuları

-Sol bek-
  • Hakan Balta
  • Çağlar Birinci
  • Emiliano İnsua
-Sağ Bek-
  • Sabri Sarıoğlu
  • Ali Turan
  • Serkan Kurtuluş
-Stoper-
  • Servet Çetin
  • Lucas Neill
  • Gökhan Zan
Mevcut kadromuz, Türk Milli takımınında defans iskeletini oluşturuyor dersek yalan olmaz. Sakatlıkları olmadığı takdirde Servet, Gökhan, Sabri, Hakan ve Çağlar sürekli olarak aday kadroda yer alıyorlar ama bu elimizdeki kadronun yeterli olduğunu anlamına gelmiyor.

Galatasaray'da, gerek sakatlıklar, gerekse mevcut kadronun yetersizliği bu taktiğe uyum sağlanmasını zorlaştırıyor. Fakat gene de son zamanlarda bir toparlanmanın olduğunu inkar edemeyiz. Zaten şu lanet sakatlıklardan başımızı kaldırabilirsek elimizdeki kadrodan max. verimi alabileceğiz.

Sol bekler içerisinde İnsua, şu an için o mevkii'yi kimseye kaptırmayacak gibi duruyor. Geçen sene Liverpool'da 44 maça çıkan genç oyuncu, gün geçtikçe takıma ısınıyor ve son 2 yıldır Hakan Balta'nın formsuzluğundan yakınan bizlere ilaç gibi geldi diyebilirim. Çağlar ise sene başında en çok beklentimin olduğu oyunculardan biriydi. Fakat geçirdiği sakatlığı yeni yeni atlatıyor. Tam anlamıyla iyileştiği takdirde İnsua ile sıkı bir forma savaşına girecektir. Bu mevkiin en zayıf halkası ise maalesef Hakan Balta. Geldiği ilk sezon fırtına gibi başlayan ve sol bekte hücum-defans dengesini çok iyi sağlayan Hakan Balta, Euro 2008'den sonra büyük bir düşüş yaşadı. Sürekli sabrettik, form tuttu-tutucak dedik ama bu sezon yaptığı hatalar ve konsantrasyon eksikliği bardağı taşıran son damla oldu. Öyle ki transferin son gününde, hiç aklımızda olmayan sol bek'e transfer yapmak durumunda kaldık.

Sağ bek ise, Sabri Sarıoğlu'nun artan performansı ile daha bir güvenilir bir hal aldı. 2 sene öncesine kadar ortaları ve isabetsiz şutları nedeniyle eleştirdiğimiz Sabri, Rijkaard'ın gelişiyle birlikte her geçen gün oynadığı futbolun üstüne birşeyler koyarak kendini geliştirdi. Her ne kadar halen bir kısım kendini Galatasaraylı olarak adlandırabilen kişiler tarafından tiye alınsa da o avrupa'nın sayılı sağ beklerinden. Fakat bu sezon yaşadığı sakatlıklar nedeniyle onun yerine Ali Turan bu bölgede görev aldı. Geçen sezon devre arasında olaylı bir şekilde Galatasaray'la anlaşan ve kulübü Kayserispor tarafından kadro dışı bırakılan Ali Turan, futboldan uzak kaldığı bu dönemde aldığı kilolar ve maç eksikliği nedeniyle sezona çok kötü bir görüntüde başladı. Geçen haftaya kadar ilk 11'de yer alan oyuncu, Bucaspor maçıyla beraber formasını Serkan Kurtuluş'a bıraktı. Kayserispor'da genel olarak stoper bölgesinde oynamasının da bu bölgede sorun yaşamasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Herneyse... Sabri'nin sakatlığı geçene kadar genç Serkan sağ bekte görev alacak. Ali Turan'a nazaran daha hızlı ve dengeli olduğu için şimdilik iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Gene de Sabri'nin gelmesi bu takım için en hayırlısı.

Gelelim Stoperlere... Belki de bu taktik içerisinde en önemli rollerden biri de bu bölgeye ait. Topu geriden oyuna sokarak, oyunu burdan başlatmak bu taktiğin ana hedeflerinden biri. Fakat mevcut kadromuz bu konuda biraz zayıf kalıyor. Özellikle topu çıkarması gereken adam konusunda büyük hatalara düşüyoruz. Servet gibi sadece fizik gücüyle ayakta duran, top tekniği neredeyse sıfır(0) olan bir adamın topu oyuna sokması sizce ne kadar verimli olabilir ? Bundan bir an önce vazgeçmeliyiz. Lucas Neill çok daha iyi bir seçenek diye düşünüyorum . En azından Premier lig tecrübesi olan bir oyuncu ve oyunu onun kurmasıyla Servet'in kurması arasındaki farkı çok net görebiliyoruz. Gökhan Zan ise bu ikilin arasında pek forma şansı bulamayanlardan. Aslına bana kalırsa ; sağlıklı bir Gökhan, Servet'ten çok daha yararlı bir oyuncudur. Fakat Frank Rijaard, bu bölgede Servet-Neill ikilisinden vazgeçmeyecek gibi görünüyor.

Kısacası elimizdeki kadro, bu sisteme uyum sağlayamaz diye birşey yok. Sadece dengeli bir defans kurgusuna ve zamana ihtiyacımız var.

Şu an için ideal defans hattımız :

Serkan Kurtuluş -Lucas Neill-Servet Çetin-Emiliano İnsua

Herşey mükemmel değil elbet. Fakat son 2 maçtır gol yememiş olmamız, motivasyonumuzu olumlu yönde etkileyecektir. Sabri'nin de dönüşüyle beraber daha etkili bir defans hattıyla sahada yer alacağımızı düşünüyorum.

Ayrıca Lucas Neill ve Ali Turan'ın hem stoper hem sağ bek oynaması ve Hakan Balta'nın sol bek oynamasının yanı sıra stoper olarak da görev alabilmesi defanstaki alternatifleri arttıyor. Herhangi bir sakatlığa karşı B planımızın olduğunu bilmek güzel tabii.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails