20100731

2010 Tour de France || Stages 14-16: Ve Pireneler

Stage 14: Revel > Ax-3 Domaines 184.5km
Pireneler'in ilk etabıydı 14. etap. Sastre, Riblon ve van De Walle'nin bulunduğu bir grup atak yaptılar. Port de Pailheres inişinden sonra Ax-3 Domaines tırmanışı vardı ve burada eğim zaman zaman %10'un bile üzerine çıkıyordu. Cunego ve Kiryienka, atak yapan Sastre'ye yetişmek için çabaladılar, başardılar da.

Contador ve Schleck birincilik için çekişirken Sanchez ve Denis Menchov da üçüncülük için aralarında mücadele veriyorlardı. Genel klasmanın ilk dördü bir grup oluşturdular. Contador ve Schleck yan yana giderken Contador bir anda atağa kalktı ama Schleck karşılık verdi. Bir süre sonra Contador bir daha atak yaptı ama Schleck yine tetikteydi; geride kalmadı ve Contador gitmesine izin vermedi.

En önde ise Sastre ve Kiryienka düşmeye başlamıştı. Arkadaki Sanchez/Menchov ikilisi Contador'la Schleck'ten cevap gelmeyince zamanı eritmeyi başardılar ve 15 saniyenin altına çektiler farkı. Christoph Riblon ise Pireneler'deki ilk etapta finish'e tek başına ulaşmayı bildi ve Ag2R La Mondiale de Tur'daki etap galibiyetine kavuşmuş oldu.

Stage 15: Pamiers > Bagneres-de-Luchon 187.5km
Fabio Casertelli anısına bir zirve geçilen 15. etapta Tur tarihinin belki de en çok tartışılacak olaylarından birisi vuku buldu. Etaptan biraz bahsettikten sonra buraya da değineceğim.

Önce biraz Port de Bales tırmanışından bahsedelim. Port de Bales, asfalt döşenip doğru düzgün bir yola kavuşalı sanırım 7 sene oluyor. Ve şimdiden Tur'un gözde zirvelerinden birisi olacak. Burası eskiden sadece yerel halkın kullandığı geçit gibi bir yolken asfalt döşendikten sonra Tur'un uzmanları burayı inceliyorlar ve Pireneler'de buradan geçilebileceğine karar veriyorlar.

Pelotonun temposunu haliyle sarı mayonun sahibi Saxo Bank çekiyordu. Port de Bales'nin zirvesine yaklaştığımızda Contador, Sanchez, Menchov ve Schleck vardı. Önde ise kaçmayı başarabilen bir tek Voeckler kalmıştı ve gerçekten muazzam, insanüstü bir performans tek başına kat etti neredeyse bütün tırmanışı. O riskli inişte de yine yalnız başınaydı ve tüm rüzgara tek başına katlanmak zorunda kaldı.

Dörtlüye dönecek olursak sırayla tempo veriyorlardı birbirlerine. Schleck ve Contador da sürekli birbirlerini gözlüyorlardı, bir gözleri hep arkadaydı.

Zirveye birkaç kilometre kala (ki bu arada Voeckler inişe geçmişti bile) Andy atağa kalktı. Bir anda kalktı ve o kadar güçlü asıldı pedallara, Contador daha ne olduğunu anlayamadan dört bisiklet boyu fark açtı Schleck. Ama ne olduysa o an oldu, yanına gelmeyi başaran Menchov'un şaşkın bakışları arasında Schleck'in zinciri attı.

Ve Contador.. Bu durumdan faydalanarak atağa kalktı, Menchov'un peşine takıldı. Sanchez de bir anlık tereddütten sonra devam etti yola. Schleck zinciriyle uğraşırken Contador aradaki farkı bir dakika civarına çekti. Andy bu andan sonra inanılmaz bir mücadele ve efor sarfetti. İnişte fark kapatmak çok kolay değildir. Hele ki fark kapatmaya çalıştığınız grup üç, siz ise tek başınızayken.

Ama Andy başardı. Son metreler adeta nefes kesti. Aralarındaki fark etap başında 31 saniyeydi. Contador son metrelerde salise salisedir diye adeta sprint bastı. Ve bu üç tırmanış ağırlıklı bisikletçi arasında resmen bir sprint finish'i yaşandı. Andy ise tırmanışın son bölümünde aradaki farkı kapatmak için çok fazla güç sarfettiğinden belki de verebileceğinden daha azı ortaya koyabildi sonda.

Böyle olunca da 39 saniye önünde çizgiyi geçti Contador Schleck'in. 8 saniye farkla da sarı mayoyu aldı. Sarı mayo seromonisinde ise Fransızlar, daha doğrusu tüm seyirciler Contador'u yuhladı ki yerden göğe haklıdırlar.

Lance - Ulrich arasındaki saygıyı, Lance düştüğünde Jan beklemişti, Tur'un başında her ne kadar takım arkadaşı da olsa Cancellara'nın Frank Schleck için pelotonun sprint yapmasına izin vermemesi.. Ayrıca Fransa Bisiklet Turu belki de Wimbledon ve Snooker kadar gelenekleriyle var olan bir organizasyon.

Contador sonrasında görmedim ben atağımı yapmıştım zaten dedi ama yalan söyledi. Görüntülerden çok net ortada, Contador Andy'nin aksadığı gördüğü anda atağını yaptı. Haram olsun o mayo sana Contador. Zaten hiç sevmezdim seni artık nefret ediyorum.

Stage 16: Bagneres-de-Luchon > Pau 199.5km
Bu etap benim için inanılmaz hüzünlü bir etaptı. 2003 yılından beri elimden geldiğince bu velespit meretini takip etmeye çalışıyorum. Tıpkı F1'da olduğu gibi 2000ler'in başına hükmeden isimler benim ilk gözağrım oluyorlar yaş sebebiyle, Schumi ve Lance bunlara en iyi iki örnek. Lance'e olan hayranlığım ise 2004 yılında dayımların yanına Amerika'ya gitmemle tavan yaptı. Livestrong bilekliğine ulaşmanın verdiği mutluluk..

İşte o yüzden bu etap çok önemliydi. Tur'un başındaki o talihsiz kazalar nedeniyle daha ilk haftadan genel klasman iddiasını yitirmişti Lance. Çıkıp artık son Tur'unun keyfine bakacağını söylemişti. Zaten herkes de depoda yakıt kalmamış diyordu Lance için.

Ama Twitter'dan önümüzdeki etaplarda sürprizler gelebilir demişti. Etaplara da şöyle bir bakınca en müsait olanı 16. etap gibi gözüküyordu. Kraliçe'yi de zorlayabilir ama o hakikaten zor.

Ve öyle de oldu. 2004'te de yaklaşık bu zamanlarda bir etap galibiyeti vardı Lance'in. Ve şimdi, altı sene sonrasında yine hemen hemen aynı tarihlerde bir etap daha istiyordu; Tur'a hiç değilse bir etap galibiyetiyle veda etmek istiyordu.

Ben ne kendi izlediğim bu 7 senelik periyotta ne de öncesini araştırırken Lance'in bir etap için bu kadar mücadele ettiğini görmedim. Alpler'i bekler hep. Tırmanışta atağını yapar, farkını açar, inişte biraz daha açar sonra da mayosunu bir daha bırakmaz kolay kolay.

Ama bu sene son Tour de France'ında gösterdi hala daha neler yapabileceğini. Christophe Moreau, Jurgen Van De Walle, Sandy Casar, Damiano Cunego ve Pierrick Fedrigo gibi isimlerin arasında muazzam bir mücadele verdi. Ama Fedrigo izin vermedi.

Çok garip bir andı, Lance'i o şekilde görmek.. Bilemedim.. Tüylerim diken diken oldu, bir garip oldum..

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails