20100525

2010 Roland Garros || Day 2: Keyifli Son

, İkinci günde seribaşları iyiden iyiye sahne almaya başladılar. Günün son maçı Mardy Fish'in beş setlik maçıydı. En heyecanlı maçsa kuşkusuz Gasquet - Murray maçıydı. İlerleyen paragraflarda daha detaylı bir şekilde değineceğim, o yüzden şimdilik geçiyorum. Kadınlar'daki seribaşları ise maçlarını baştan sona domine ettiler.

Caroline Wozniacki - Alla Kudrayetseva

Video bloguyla keyifli görüntüler veren ve Paris'teki hayatından gayet memnun gözüküyor. Dünkü maçla birlikte keyfi iyice artımıştır kuşkusuz. Kudrayetseva karşısında oyuna hakim ve oldukça güçlü bir performans sergiledi.

Dünkü oyunu gayet temizdi Wozniacki'nin. Aldığı sonuçlar da çok net, 6-3 ve 6-0. İşi kısa tutmayı tercih etti. Yaşadığı sakatlıklardan pek fazla eser yoktu ama açıkçası Varşova'da sakatlık sebebiyle çekilince Roland Garros hakkında ciddi şüpheler duymaya başlamıştım. Ama genç Danimarkalı Roland Garros'a en azından beklenenin üzerinde bir kondisyonla geldiğini ilk maçta gösterdi.

Sakatlığı da toprak kort için en kötü sakatlık belki de; dizi. Gerçi maçtan sonra dizinin kendisine problem çıkartmadığını söylemişti ama henüz turnuva yeni başladı. Ayrıca 2009 başından beridir çıktığı 125. maç bu. 2010'daki 9 turnuvanın 8'inde yer aldı ve Roland Garros öncesinde Varşova'dan çekildikten sonra dinlenme şansı buldu. Bu açıdan baktığımızda sakatlığıyla birleşince bu durum ilerleyen turlarda 19 yaşındaki genç raketi etkileyebilir.

Görücez bakalım, bu oyununu sürdürmeye devam edebilirse üst turları çok rahat zorlayacaktır.

Roger Federer - Peter Luzcak

Federer resmen %30-40'lık bir performansla maçını kazandı, inanılmaz rahattı. %50'ye çıkmasına bir tek ilk sette yaşayabileceği sıkıntı sebep olurdu, onu da son anda servis kırarak önledi. İnanılmaz rahattı ve hava sıcak + nemli olmasaydı bu adam tine terlemeyecekti. Hakikaten inanılmaz.

Peter Luzcak aslında ilk sette "acaba set alır mı? Federer üç sette mi dört sette mi bitirir?" dedirtti bana ama o kadar, servisini kırdırmasıyla oyundan kopması bir oldu. Bir yerden sonra direncini koruyamasa da zaman zaman güzel vuruşlar yaptı. Çekilebilecek en kötü birinci tur kuralarından birin çekmiş Peter Luzcak, yapıcak bişey yok.

Federer'le ilgili söylenecek çok fazla bişey yok aslına bakarsanız, antrenmanlarda da kendisini hiç zorlamamış. Neredeyse maç öncesinde rakibiyle ısınıyormuş gibi bir tempoda çalışmış. Belki birkaç ufak strateji, ama o kadar. Maçta da hiç zorlamadı kendisini, sıkıntılı anlarda servisine ve o muazzam forehand'ini kullandı.

Bu Federer'in turlarla birlikte vites artıracağını ve bu sezon da kazanabilmek için Nadal'a karşı tam kapasiteyle kortta olması gerektiğini düşünüyor olabilir, yani bu temposuz antrenman ve %40'lık Luzcak maçından okuyabileceğim sadece bu.

Victor Troicki - Tommy Robredo

Evet, bu maç biraz sürpriz oldu diyebilirim. Geçen yıl Robredo formdaydı, çeyrek finale kadar yükselmişti. Çok üst seviye şampiyonlukları yok, ATP'nin üst sıralarında istikrarı olmadı hiç, 2005 yada 2006'da 5.liğe yükselmişliği var ama yine de her zaman önemli maçlara da imza atmış bir isim. Tabii artık 28 yaşında ama ne olursa olsun. Her tenisseverin aklında Robredo'nun çok güzel maçları vardır.

Hoş burada Troicki'nin de hakkını yemeyelim, ilk turda hele ki toprak kortta çok istemezsiniz bu adamla karşılaşmak, çünkü günündeyse çok ciddi problemler yaratabilir toprakta. Ki öyle de oldu, Robredo'yu üç sette geçerek ikinci tura inanılmaz bir rahatlık ve dinlenmişlikle çıktı. Bakarız Söderling'in bir alt versiyonu bir performans görürüz bu sene Troicki'den, kim bilir.

Ama dün ve bu sene çok başka bir Robredo var, bu sezon toprakta maç bile yapmadı ve sonunda da birinci turda elenmek durumunda kaldı bir anlamda. Geçen sezon çeyrek final oynamış birisinin daha ilk turdan elenmesi, kuşkusuz ki çok ciddi puan kayıplarına neden olacak sıralamada. Roland Garros bir seribaşı daha kaybetti.

Novak Djokovic - Evgeny Korolev

Djokovic bu maçı kayıpsız geçmek isteyecekti kuşkusuz ama Korolev'e set kaybetmekten kendini alamadı. Gerçi toprak kortta bu sezon çeyrek finalin ötesine geçemediğini düşünürsek ilk turdan bir set kaybetmesi çok sorun değil, kazandığı setlerde de fazla sıkıntı yaşadığını söyleyemeyiz. Oyununu yine kabul ettirmeyi bildi rakibine.

İkinci turda Kei Nishkori'yle karşı karşıya gelecek Djokovic. Ne kadar hırslı ve oyundan ne kadar zor düşen birisi olduğunu biliyoruz Djokovic'in. Ve bir de çok önemli bir sorununu biliyoruz, birkaç tane çelişkili kararın ardından sinirlenir, raketi ordan oraya savurur çokça konuşmaya başlar. Kısaca agresifleşir.

Ama bu maçta inanılmaz derecede sakin gözüktü Djokovic. Korolev lehine çıkan ve Novak'ı rahatsız eden pek çok pozisyonda sakinliğini korumayı bildi. Belki bu da Roland Garros'a gayet iyi hazırlandığını ve yarı final hatta ötesini görmek için burada olduğunu düşündürebilir bize.

Serena Williams - Stefanie Voegele

Grand Slam'den Grand Slam'e. Yada birkaç tane oldukça önemli WTA turu haricinde tenis takip etmiyorsanız Voegele'yi çok yakından biliyor olamazsınız. Ama bu genç kız İsviçre'nin gözbebeği. İsviçre Tenis Federasyon'u üzerine özenle titriyor. Martina Hingins ve Patty gibi çok önemli iki ismi dünyaya sunmuş bir ülke İsviçre. Federer'i zaten saymıyorum.

Ama uzun zamandır yeni oyuncu çıkarmakta sıkıntılar yaşıyorlardı. Voegele, buna son verebilecek birisi. Ve bunu Serena karşısında ilk sette fazlasıyla gösterdi. Tamam belki toprak kort Serena'nın en az sevdiği kort ama Serena her zaman Williams'tır. Buna rağmen harika bir oyun sergiledi, ilk seti tie-break'e taşımayı başardı Voegele.

Ama Serena daha fazlasına izin vermedi ve tie-break'i alarak genç rakibini oyunun dışına atmayı başardı. Serena belki favori değil ama önünde daha uzun bir yol var bu turnuvada. Bakalım nereye kadar gidebilecek küçük Williams.

Richard Gasquet - Andy Murray

Şu Murray'yi bir türlü sevemedim, sevemeyeceğim de. İnanılmaz itici geliyor. Ve bu iticiliği yapmanız gereken son seyirci belki de Fransız seyircisi. Tamam bu bireysel bir spor, hırs son derece gerekli, maç içinde kendiniz motive etmeniz lazım ve kimse sizden tepkinizi içinizde tutmanızı beklemiyor. Aksine bu sporu belki de bu kadar muazzam kılan faktörlerden birisi bu, oyuncuların verdiği reaksiyonlar.

Ama yiğidi öldürüp hakkını da vermem lazım, toprak korta uygun oynayabilmek için oldukça çalışmışa benziyor. Toprak korta has birkaç önemli hamlesi oldu özellikle üçüncü ve dördüncü sette. Oldukça geliştirmiş kendisini toprak için.

Gasquet ise Nice'teki şampiyonlukla ve belki de toprağın en önemli isimlerinden Verdasco'yu finalde yenerek geldi Roland Garros'a. Ne kadar yetenekli olduğunu biliyoruz ama nedense Richard bir türlü bunun üzerine koymadı, bir türlü fiziğini geliştiremedi. Sakatlıklarla boğuştu ve buna rağmen dayanıklılığıyla ilgili şeyler koymadı üzerine.

Baştan belliydi bu maçın sancılı geçeceği ve kim çıkarsa çıksın sürpriz olmayacağı. Belki de ilk tur kuraları arasında en şanssız kişi Murray'ydi. Gasquet ilk iki sette muazzam bir oyun sergiledi. Murray'nin pek çok "e ama yuh n'apıcam ben bu topa" diye bakakaldığını gördük. Backhand'iyle inanılmaz toplar vurdu, harika işler yaptı ilk iki sette. Ama çok yordu kendisini. Gerçi toprakta kendini geliştirmek için uğraşan Murray'ye karşı da başka bir şansınızın olması beklenemez ama Gasquet'nin de fiziksel problemleri ortada.

Nitekim böyle de oldu ve üçüncü sette sakatlığının da etkisiyle yorgunluğuna ve Murray'ye boyun eğdi Gasquet. Muazzam servisler, harika file önü dokunuşlar, inanılmaz backhand'ler. Nice'te Verdasco'yu yenerken bile bu iki setteki kadar bir performans sergilememişti Gasquet. Uzun zamandır ilk defa bu kadar büyük bir performans sergiledi.

Onda da sakatlığının kurbanı oldu. Ama burada Murray'yi ciddi şekilde takdir etmek lazım, oyununu toprağa uydurabilmek için elinden geleni ardına koymadı ve 2-0'dan sonra da oyundan düşmedi. Gerçi 2008 Wimbledon gerçeği de vardı Murray'nin elinde. Ama asıl önemli nokta, Gasquet'nin sakatlığından sonra "bu maç artık benim" diye düşünmemeyi başarmasıydı belki de. Gasquet'ye çok üzülüyorum. İnanılmaz bir yetenek ama "ben oldum" düşüncesinden de sıyrılamayan bir isim. Artık zaten kesinleşti yeni Federer olamayacağı ama neden Top 10 oyuncusu olamasın ki?

Sonuçlar:

[1] R Federer (SUI) d P Luczak (AUS) 64 61 62
[3] N Djokovic (SRB) d E Korolev (KAZ) 61 36 61 63
[4] A Murray (GBR) d R Gasquet (FRA) 46 67(5) 64 62 61
[12] F Gonzalez (CHI) d T Alves (BRA) 62 46 64 64
[13] G Monfils (FRA) d [LL] D Kindlmann (GER) 63 75 67(5) 62
[14] I Ljubicic (CRO) d Y Lu (TPE) 76(5) 75 63
[15] T Berdych (CZE) d J Aguilar (CHI) 76(7) 63 61
[17] J Isner (USA) d A Golubev (KAZ) 64 63 62
[19] N Almagro (ESP) d R Haase (NED) 64 36 46 76(3) 64
[20] S Wawrinka (SUI) d J Hajek (CZE) 61 63 63
V Troicki (SRB) d [21] T Robredo (ESP) 64 64 63
[24] T Bellucci (BRA) d M Llodra (FRA) 64 62 62
[25] M Baghdatis (CYP) d J Witten (USA) 63 64 63
J Reister (GER) d [27] Feliciano Lopez (ESP) 61 76(5) 62
[31] V Hanescu (ROU) d O Hernandez (ESP) 61 16 64 63
O Rochus (BEL) d B Paire (FRA) 36 76(4) 64 75
M Granollers (ESP) d P Mathieu (FRA) 36 63 30 ret. (sindirim)
T Dent (USA) d N Lapentti (ECU) 63 64 76(3)
D Gimeno-Traver (ESP) d D Tursunov (RUS) 61 61 61
C Ball (AUS) d P Petzschner (GER) 36 67(4) 62 75 97
Y Schukin (KAZ) d R Ram (USA) 36 64 62 64
K Nishikori (JPN) d S Giraldo (COL) 26 46 76(3) 62 64
O Dolgopolov Jr (UKR) d A Clement (FRA) 36 76(5) 36 63 63
P Andujar (ESP) d S Bolelli (ITA) 76(2) 64 62
A Beck (GER) d P Lorenzi (ITA) 46 63 62 62
L Mayer (ARG) d S Stakhovsky (UKR) 76(4) 63 62
M Fish (USA) d M Berrer (GER) 57 64 36 61 63
S Darcis (BEL) d K Vliegen (BEL) 61 64 64
L Lacko (SVK) d M Yani (USA) - 46 76(5) 76(4) 67(5) 12-10

(1) S Williams (USA) d. S Voegele (SUI) 76(2) 62
(3) C Wozniacki (DEN) d. A Kudryavtseva (RUS) 60 63
(4) J Jankovic (SRB) d. A Molik (AUS) 60 64
(5) E Dementieva (RUS) d. P Martic (CRO) 61 61
(7) S Stosur (AUS) d. (Q) S Halep (ROU) 75 61
(8) A Radwanska (POL) d. E Baltacha (GBR) 60 75
(11) Li Na (CHN) vs. (WC) K Mladenovic (FRA) 75 63
(17) F Schiavone (ITA) d. R Kulikova (RUS) 57 63 64
(24) L Safarova (CZE) d. J Dokic (AUS) 62 62
(27) A Bondarenko (UKR) d. V Dushevina (RUS) 67(3) 63 64
(28) A Kleybanova (RUS) d. M Koryttseva (UKR) 62 61
(31) A Dulgheru (ROU) d. L Hradecka (CZE) 76(1) 46 63
(32) K Bondarenko (UKR) d. J Coin (FRA) 61 62
Y Shvedova (KAZ) d. S Errani (ITA) 61 75
T Bacsinszky (SUI) d. T Malek (GER) 62 63
A Ivanovic (SRB) d. C Kai-Chen (TPE) 63 63
A Medina Garrigues (ESP) d. M Oudin (USA) 75 62
A Wozniak (CAN) d. I Benesova (CZE) 63 63
M Rybarikova (SVK) d. S Arvidsson (SWE) 67(2) 63 62
P Hercog (SLO) d. (Q) M Doi (JPN) 63 60
T Garbin (ITA) d. K Barrois (GER) 16 76(7) 63
A Parra Santonja (ESP) d. (Q) K Nara (JPN) 62 62
R Vinci (ITA) d. V Razzano (FRA) 75 62
J Goerges (GER) d. M Czink (HUN) 62 63
R de los Ríos (PAR) d. B Zahlavova Strycova (CZE) 76(2) 63
(Q) K Kanepi (EST) d. P Parmentier (FRA) 63 61
(Q) S Ferguson (AUS) d. P Kvitova (CZE) 16 62 62
(WC) S Cohen-Aloro (FRA) d. S Dubois (CAN) 67(3) 61 63

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails